Geld besparen op de tussenpersoon

Uitleg: Hypotheek? Bespaar niet alleen op de rente. Bespaar op de tussenpersoon, levensverzekering en de notaris.

hypotheek offerte vergelijking


Geld besparen

Hypotheek berekenen, vergelijker of afsluiten

De meeste mensen kijken bij het zoeken naar de beste hypotheek maar naar één ding: het rentepercentage. Natuurlijk is de rente die de hypotheekverstrekker in rekening brengt van groot belang – de rentelast is het overgrote deel van de totale maandlast van je hypotheek. Toch is het belangrijk om niet alléén naar de hypotheekrente te kijken.

  • De allerlaagste hypotheekrente kan je soms juist geld kósten. Om die lage rente te kunnen aanbieden schrapt de geldverstrekker bepaalde – voor de klant gunstige – voorwaarden. Een bekend is het in rekening brengen van kosten of een boete als de hypotheek wordt afgelost bij verkoop van de woning. Dat is geen probleem, als je duidelijk weet met welke voorwaarden je akkoord gaat.
  • Bijkomende verplichtingen maken een hypotheek met een laag rentepercentage soms erg duur. Dan ben je bijvoorbeeld verplicht een dure woonlasten- of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij dezelfde financiële instelling. Daarmee verdwijnt je rentevoordeel als sneeuw voor de zon, zonder dat je het door hebt.
  • Bekijk ieder element van de hypotheek (de lening, de aflossing en bijkomende verzekeringen) apart. Je hoeft het immers niet allemaal bij één aanbieder onder te brengen. Het samenstellen van een hypotheek uit losse elementen kan je vaak veel geld besparen.
  • Eén van die elementen is de levensverzekering die vaak wordt afgesloten bij een hypotheek. De keuze en aanvraag hiervan wordt door een adviseur vaak even snel gedaan, terwijl er grote premieverschillen zijn. Lees de tips om te besparen op de levensverzekering.
  • De band met een tussenpersoon is vaak persoonlijk, dat is ook erg prettig bij het maken van keuzes ten aanzien van de hypotheek. Dat betekent echter niet dat de tussenpersoon onevenredig veel aan jouw hypotheek hoeft te verdienen. Een zakelijker benadering van de tussenpersoon kan je veel opleveren. Bespaar op de tussenpersoon.
Bepaalde kosten moeten nu eenmaal gemaakt worden. Dat wil echter niet zeggen dat er niet op te besparen valt. Niet elke notaris is even duur, hetzelfde geldt voor taxateurs. Een goede vergelijking van de tarieven kan betekenen dat je veel minder gaat betalen.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annu´teitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |