Kosten koper informatie mbt tot de koop van je woning of huis.

Uitleg: Bekijk hieronder de onderdelen van kosten koper, zoals bankgarantie, NHG, afsluitprovisie, taxatie, bouwkundig rapport en hypotheekakte.

hypotheek offerte vergelijking


Kosten koper

Hypotheek berekenen, vergelijker of afsluiten
Kosten koper word vaak ook aangeduid met de afkorting k.k.

Wie een woning koopt moet meer betalen dan alleen maar de koopsom van de woning. Er kunnen allerlei kosten bij komen kijken – welke van toepassing zijn is afhankelijk van de situatie.

Bij de aankoop van een bestaande woning staat bij de vraagprijs meestal k.k. vermeld. Dit staat voor ‘kosten koper’, waarmee bedoeld wordt dat de kosten die komen kijken bij de transactie voor rekening van de koper zijn. Hierbij gaat het om de overdrachtsbelasting (6% van de koopsom) en de kosten die de notaris in rekening brengt voor de eigendomsoverdracht (transportakte). In zeldzame situaties wordt een bestaande woning weleens v.o.n. aangeboden: vrij op naam. Dan neemt de verkoper deze kosten voor zijn rekening.

Een nieuwbouwwoning wordt eigenlijk altijd v.o.n. aangeboden. Overdrachtsbelasting is bij nieuwbouw niet aan de orde, en de kosten van overdracht van de grond betaalt de projectontwikkelaar. In plaats van overdrachtsbelasting wordt bij nieuwbouw btw betaald, dat is dan opgenomen in de prijs v.o.n.

Naast deze officieel tot de kosten koper behorende kosten zijn er nog veel meer bedragen die de koper van een woning eventueel moet betalen. Deze hebben voornamelijk betrekking op de financiering:

Bij nieuwbouwwoningen krijg je te bovendien te maken met de rente die je al moet betalen over de hypotheek terwijl je de woning nog niet betrokken hebt: de bouwrente.

Tevens wanneer je je niet aan de regels houdt, dan krijg je te maken met een waarborgsom, dit is voor het geval dat.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuďteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |