Bereidstellingsprovisie

Uitleg: Bereidstellingsprovisie: Als de rente in de markt hoger is dan het rentepercentage in de voor jou verlengde offerte, dan betaal je daar per verlengde maand een vergoeding voor.

hypotheek offerte vergelijking


Bereidstellingsprovisie

Hypotheek berekenen, vergelijker of afsluiten

Als je een offerte voor een hypotheek ontvangt, staan daarin verschillende geldigheidsdata. Allereerst is er de datum die aangeeft hoe lang het aanbod geldig is: vóór deze datum moet je de offerte getekend retourneren om er gebruik van te maken. De volgende datum geeft aan wanneer de hypotheek gepasseerd moet zijn. Deze wordt ook wel aangegeven als 'uiterste passeerdatum', of er staat zoiets als 'Na acceptatie is deze offerte geldig tot...'. Wanneer je niet uiterlijk op deze datum bij de notaris zit om de hypotheek definitief te maken, komt de offerte te vervallen.
Bij veel hypotheken zijn er wel mogelijkheden om die offertegeldigheid, drie tot zes maanden is daarbij heel gebruikelijk, te verlengen. Bij die verlenging kunnen verschillende methodes gebruikt worden:

  • gratis verlenging, met annuleringskosten
  • verlenging met bereidstellingsprovisie

Een gratis verlenging met annuleringskosten houdt in dat je ervoor moet tekenen dat de hypotheek echt door zal gaan. De geldigheid wordt dan zonder kosten verlengd, ofwel: de bank houdt het rentetarief langer voor je vast. In tijden van rentestijgingen is dat in jouw voordeel en in het nadeel van de geldverstrekker. Daarom brengen ze wel annuleringskosten in rekening als je uiteindelijk toch nog afziet van de hypotheek. Ze hebben het geld immers voor jou gereserveerd.

Verlenging met bereidstellingsprovisie werkt anders. Als de rente in de markt hoger is dan het rentepercentage in de voor jou verlengde offerte, dan betaal je daar per verlengde maand een vergoeding voor. Die vergoeding, bijvoorbeeld 0,2% over de hypotheeksom per maand, noemen we bereidstellingsprovisie. Het bedrag dat je aan bereidstellingsprovisie betaalt is fiscaal aftrekbaar, het is immers in feite een vervanging van een hoger renterentepercentage. Wanneer de offerte zou komen te vervallen moet je tenslotte een nieuw hypotheekvoorstel opvragen tegen de (hogere) rente van dat moment.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annu´teitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |