Overbruggingskrediet

Uitleg: Overbruggingskrediet: Een overbruggingskrediet is niet gratis. Je leent geld van de bank, dus in de overbruggingsperiode moet ook gewoon rente betaald worden.

hypotheek offerte vergelijking


Overbruggingskrediet

Hypotheek berekenen, vergelijker of afsluiten

Stel je voor: je hebt een eigen huis maar wilt verhuizen naar een grotere woning. Je komt een buitenkansje tegen en bereikt al snel overeenstemming met de verkoper. Deze wil wel dat de overdracht redelijk snel plaatsvindt, en bovendien ben je van plan een behoorlijke verbouwing uit te voeren. Een niet onbelangrijk details is ook dat jouw huidige woning nog helemaal niet verkocht is.
Voor de financiering van de aankoop sluit je een nieuwe hypotheek af. Alleen wil je dat niet voor de totale kosten doen, want je wilt de overwaarde die in je huidige huis zit ook gebruiken. De waarde van dat huis is hoger dan de openstaande hypotheek. Dat geld zit echter nog 'in de stenen': het is nog niet beschikbaar. Je kunt pas werkelijk iets betalen uit de overwaarde als de verkoop van jouw woning bij de notaris gepasseerd is. Zover is het duidelijk nog niet.

Bij het opstellen van het financieringsplan voor de nieuwe woning kom je dan ook met een tekort te zitten. Dat is op te lossen met een extra lening, waarmee de overwaarde die je wilt gebruiken wordt voorgefinancierd. Je overbrugt hiermee de periode waarin het geld nog niet vrijgekomen is uit je oude huis, vandaar de naam 'overbruggingskrediet'.

Een overbruggingskrediet is niet gratis. Je leent geld van de bank, dus in de overbruggingsperiode moet ook gewoon rente betaald worden. Ook zijn er aan het afsluiten van een overbruggingskrediet kosten verbonden. De kosten en rentepercentages lopen behoorlijk uiteen tussen verschillende banken.  De ene bank eist hypothecaire zekerheid voor het overbruggingskrediet: daarvoor moeten notariële aktes opgemaakt worden. De andere bank gaat akkoord met alleen een handtekening op een positief-negatieve hypotheekverklaring, waardoor je veel voordeliger uit bent. Jammer is dat je voor het overbruggingskrediet meestal afhankelijk bent van de bank waar je nieuwe hypotheek komt te lopen. Dat is niet vreemd: voor de bank kost het verzorgen van de overbrugging meer geld dan het ooit zal opleveren. Ze doen het puur uit service-overwegingen.

Als je inkomen het toelaat is er een alternatief voor het overbruggingskrediet. Je kunt er immers ook voor kiezen om de hypotheek op de nieuwe woning hoger te stellen. Het deel dat je verwacht af te lossen uit de overwaarde kun je dan op variabele rente zetten, waardoor je niet belemmerd wordt in de aflossing op het moment dat het geld binnenkomt. Dan betaal je wel de volle afsluitprovisie over het bedrag, terwijl de afsluitkosten van een overbruggingskrediet vaak lager zijn.

Soms is er een combinatie van beiden nodig: een wat hogere hypotheek en een overbruggingskrediet. Het bedrag dat de bank bereid is aan overbrugging te verstrekken is vanzelfsprekend afhankelijk van de waarde van de te verkopen woning. Als er al een koper gevonden is en de ontbindende voorwaarden zijn al verlopen, dan zal de bank niet erg moeilijk doen over het voorfinancieren van de volledige overwaarde. Is die koper er nog niet – dan zijn ze voorzichtiger, heel begrijpelijk. Dan ontkom je er soms niet aan om voor het sluitend maken van het financieringsplaatje een iets hogere hypotheek af te sluiten.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuïteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |