hypotheek offerte vergelijking


De overwaarde van uw woning - Verhuizen, verkopen of een nieuwe hypotheek

01.01.2006 - De kinderen zijn aan het puberen of wonen inmiddels op zichzelf. Uw hypotheek is bijna afbetaald. Langzaam maar zeker komt uw pensioen dichterbij. Er verandert nogal wat als u ouder wordt. In het tweede deel van het dossier Ouderen & Wonen aandacht voor de overwaarde van uw woning.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Er zijn mensen die na hun pensioen een lang gekoesterde wens in vervulling willen laten gaan: een verre reis of een boerderijtje op het Friese platteland. Anderen hebben behoefte aan meer financiële ruimte, een aanvulling op hun pensioen. Wat uw wensen ook zijn, als eigenwoningbezitter zult u te maken krijgen met de bank en de fiscus. Eigen Huis Magazine zet in grote lijnen uiteen wat uw mogelijkheden zijn.

Niet verhuizen of verkopen, wel meer financiële ruimte
U hoeft uw huis niet te verkopen om (een deel van) de overwaarde (verkoopwinst) op te kunnen nemen. Dat kunt u doen door uw hypotheek aan te passen of een extra hypotheek af te sluiten. Op die manier komt er geld vrij voor een verbouwing of consumptieve uitgaven, zonder al het geregel en gedoe van een verhuizing. De hypotheekvorm die u daarbij kiest is afhankelijk van uw eigen wensen. In de meeste gevallen zal dat een aflossingsvrije hypotheek of een krediethypotheek zijn; de maandlasten zijn dan het laagst omdat u alleen rente betaalt.

Bij deze hypotheekvormen wordt meestal niet meer dan 75% van de executiewaarde van uw huis verstrekt. Het handige van een krediethypotheek is dat u steeds geld kunt opnemen tot een vooraf afgesproken limiet zonder steeds opnieuw naar de notaris te gaan, uw huis te laten taxeren of uw inkomen te laten toetsen. Het nadeel is dat er een variabele rente geldt. Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u meer keus wat betreft de rente.

De aflossing van de lening wordt uitgesteld tot u gaat verhuizen. Dan wordt de lening afgelost, maar dan moet het huis natuurlijk wel opbrengen wat er verwacht was. Enerzijds is het natuurlijk prettig om financieel wat ruimer te zitten in een fase van uw leven waarin u ook meer tijd heeft om geld uit te geven. Aan de andere kant is er natuurlijk een risico verbonden aan ‘gokken’ op de verwachte overwaarde van uw huis.

Niet verhuizen, wel verkopen én meer financiële ruimte
U kunt uw huis ook verkopen aan een commerciële partij en er wel zelf blijven wonen. Dan verzorgt een woningcorporatie verder het onderhoud en bent u van die zorg af. Tegelijkertijd heeft u meer bestedingsruimte. Er zijn twee varianten mogelijk: ofwel u gaat uw woning van de woningcorporatie huren (huurrecht), ofwel u besteedt een deel van de woningopbrengst aan zogeheten woonrecht: het recht om er te wonen zo lang u wilt. Dat recht vervalt pas als u verhuist of overlijdt. Deze twee constructies worden door verschillende bedrijven aangeboden, bijvoorbeel door Torenstad Verzilverd Wonen en Vastgoedfonds Amvest

Bron: Vereniging Eigen Huis Magazine
Tags: hypotheek, overwaarde, verhuizen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (6)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: J Sestig | Geplaatst op 23 oktober 2008 om 18:20
ik heb een huis gekocht,maar mijn relatie is over.en het huis word verkocht,wij hebben .4 jaar hypotheek betaald.word het betaalde bedrag dus het bedrag wat ik heb betaald ,krijg ik dat terug .Door: H.Riethoff | Geplaatst op 07 januari 2009 om 15:20
Overwaarde? maar wat gebeurt er bij een aflossingsvrije hypotheek indien een huis in waarde daalt, moet ik dan het verschil aan de bank terug betalen?Door: Eddie | Geplaatst op 16 mei 2010 om 12:57

Wat gebeurt er met de overwaarde, indien een huis verkocht wordt ? Wordt het bedrag van de aflossingsvrije lening hiervan af getrokken en het overige geld komt toe aan de betaler. Of moet de bank hier nog meer geld van hebben?


 


Beste Eddie,


Als een huis verkocht wordt, zal allereerst de openstaande hypotheekschuld (of die nu aflossingsvrij is of niet) afgelost worden. Als er meerdere hypotheken lopen, worden die allemaal afgelost.  Er kan sprake zijn van een boete wegens vervroegd aflossen, ook bij verkoop van de woning, dus het is inderdaad mogelijk dat de bank nog meer geld inhoudt. Dat zijn dan voorwaarden waarmee je bij het afsluiten van de hypotheek akkoord bent gegaan. Bovendien kunnen er nog makelaarskosten ingehouden worden, en wat kosten die de notaris maakt. Het bedrag dat dan overblijft noemen we de overwaarde, die krijg je vervolgens uitbetaald door de notaris.


Is jouw vraag hiermee beantwoord?


Met vriendelijke groet,


Redactie Hypotheek-Weetjes
Door: Sabina | Geplaatst op 07 augustus 2010 om 16:15

Jaren geleden is mijn partner overleden waardoor mijn woning nu een overwaarde heeft van 100000 Euro. Nu ben ik van plan te gaan samenwonen maar wil de overwaarde daar niet in stoppen aangezien ik dit wil besteden aan de toekomst van mijn kinderen. Is dit mogelijk of ben ik verplicht mijn overwaarde te gebruiken in de woning van mijn nw partner? Mvg Sabina


 


Beste Sabrina,


Je zou kunnen overwegen - als jullie nu nog niet samenwonen en als dat financieel kan - de woning alleen door je partner te laten aankopen. Dan trek jij wel bij hem in, maar ben je geen eigenaar en hoeft jouw eigenwoningreserve (mooi woord voor die overwaarde) niet meegenomen te worden. Heeft ook nadelen, maar dat is een manier.


Redactie Hypotheek-Weetjes
Door: Tini Oudijn Roepman | Geplaatst op 09 september 2010 om 14:04

Ik ben 75jaar en heb een koopwoning,kan ik die aan de kinderen verkopen(er zijn vijf kinderen)om van de zorgen van zo"n woning af te zijn,maar ik zou er graag in willen blijven wonen,zou U mij raad willen geven.


Geachte heer/mevrouw Roepman,


Het is onmogelijk om u op basis van een kort berichtje een goed advies te geven. Wij raden u daarom aan naar een goede, onafhankelijke financieel adviseur te gaan (liefst een financieel planner), die voor u de mogelijkheden uiteen kan zetten en u kan helpen bij de keuze.


Succes!


Redactie Hypotheek-Weetjes
Door: bervoets | Geplaatst op 05 februari 2011 om 22:12
hallo,

ik heb mijn huis afbetaald kan nu verkopen voor 150000 euro.

nou komt dit geld op mijn bank te staan maar hoe gaat het nu met de belasting wat moet ik allemaal aan be;asting betalen/omzeilen ;-)

gr bervoetsZelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11092
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |