hypotheek offerte vergelijking


Nieuwe regels tegen hypotheekfraude

18.07.2007 - ZOETERMEER - De regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden aangescherpt. Woningtaxateurs moeten vanaf volgend jaar lid zijn van een brancheorganisatie, en mogen niet meer buiten hun werkgebied aan de slag.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder en beheerder van de NHG, wil zo de taxatiefraude en de vaak daaraan gekoppelde hypotheekfraude aanpakken.

Deze maatregelen zijn een direct gevolg van het feit dat er over de 670 verdachte transacties boven water zijn gekomen bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). ,,Een taxatierapport is verdacht als op het moment van gedwongen verkoop de waarde van het onderpand in de afgelopen jaren niet is gestegen, licht Karel Schiffer, directeur WEW, toe. ,,Het betreft veelal taxaties van woningen in de achterstandsgebieden van Rotterdam en Den Haag.

Aan de makelaarsorganisaties NVM, VBO, LMV en RVT is door Schiffer gevraagd deze honderden dossiers te laten onderzoeken door hun eigen interne rechtbanken.

,,Mochten makelaars/taxateurs van onze organisatie bij een fraude zijn betrokken dan volgt onmiddellijk royement, zeggen de woordvoerders van de vier vastgoedbrancheorganisaties in koor.

,,We zullen er zelfs voor zorgen dat ze ook als taxateur worden uitgeschreven. Deze mensen mogen nooit meer op de taxatie-toneel verschijnen, vult Michiel Goofers, directeur VBO makelaars, aan. ,,Het waarborgfonds mag voor mij nog een stap verder gaan. Zo mogen opdrachten tot taxaties alleen rechtstreeks worden gedaan door banken of NHG. Zo schakel je tussenpersonen als taxatiebemiddelingsbureaus uit.

Het gesjoemel met taxaties en de hypotheekfraude was voor Schiffer al aanleiding om begin dit jaar de NHG-premie voor de huizenkoper noodgedwongen te verhogen, omdat de schade als gevolg van gedwongen verkopen inmiddels is opgelopen tot tegen de 2,5 miljoen euro.

Met een NHG-stempel krijgt de kopende consument bij de bank een lagere hypotheekrente, omdat de WEW garant staat. De eenmalige NHG-premie ging van als gevolg van de fraude van 0,28 procent naar 0,40 procent van het hypotheekbedrag (maximum van 265.000 euro).

Schiffer: ,,We hoeven gelukkig de premie voor volgend jaar niet te verhogen. We zien namelijk dat als gevolg van ons strenge beleid de groei van het aantal gedwongen verkopen niet meer zo hard omhoog gaat.
Bron: Algemeen Dagblad
Tags: hypotheekfraude, nationale hypotheek garantie (NHG), taxatiebemiddelingsbureaus, tussenpersonen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4733
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Nieuwe nieuwbouwgaranties

Tot voor kort was er een - inmiddels goed bekende - garantieregeling voor nieuwbouwwoningen: de GIW-garantie. Waarom die garantie precies moest verdwijnen is niet bepaald duidelijk. En nu? Nu zijn er nieuwe garanties voor in de plaats gekomen.

Lees verder

Verlengen hogere NHG-grens?

Vorig jaar zomer werd de maximale koopsom van een woning, om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) na veel wikken en wegen eindelijk verhoogd. Tijdelijk, aangezien het bedoeld was als middel om de tobbende woningmarkt uit het slop te trekken.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |