hypotheek offerte vergelijking


Nederland immuun voor Amerikaans hypotheekvirus

07.08.2007 - De kans dat de Amerikaanse hypotheekcrisis overwaait naar Nederland is nihil. De verschillen op de twee hypotheekmarkten zijn daarvoor veel te groot. Nederlandse aanbieders van hypotheken stellen veel strengere eisen aan de kredietwaardigheid van klanten en het aanbod van hypotheekvormen is behoudender.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Met deze woorden hoopt Postbank-directeur Vincent van den Boogert huizenbezitters gerust te stellen. „Nederlandse banken hebben een enorme zorgplicht, waardoor er automatisch een verdedigingslinie is opgeworpen tegen het instorten van de woning- en hypotheekmarkt”, stelt Van den Boogert. „Een ongeschreven wet in ons land is dat mensen niet meer zouden moeten lenen dan 4,5 keer hun jaarinkomen. In de VS kunnen mensen er eigenlijk gewoon op los lenen, veel dan hun inkomen eigenlijk toestaat. Ze betalen ook meer rente dan gebruikelijk en de rente is bovendien variabel. Als die stijgt is dat meteen pijnlijk voelbaar in de maandlasten. Het hypotheekbedrag hoeft ook niet volledig te sporen met de waarde van het onderpand. De banken vertrouwen er op dat het verschil wel wordt goedgemaakt als de waarde van het onroerend goed stijgt. Dat ging jarenlang goed, waardoor veel arme Amerikanen een eigen huis konden kopen."

Stijgende rente

Nu de huizenprijzen dalen en de rente stijgt zijn deze eigenaren, die net zoals de meeste Amerikanen helemaal geen spaargeld hebben, de eersten die in de problemen komen, zegt Van de Boogert. Volgens de Mortgage Bankers Association, een koepelorganisatie van hypotheekverstrekkers in de VS, blijft momenteel 4,95 % van de schuldenaars in gebreke bij de aflossing van hun hypotheek. Dat is een record. Er worden bovendien minder huizen verkocht en gebouwd. Hierdoor lopen de banken fikse averij op, omdat ze worden geconfronteerd met een waardeloze hypotheekportefeuille waarop ze enorme verliezen moeten nemen. Verschillende Amerikaanse aanbieders kwamen de afgelopen maanden in liquiditeitsproblemen en New Century Financial en American Home Mortgage, twee van de grootste verstrekkers van risicovolle hypotheken, gingen zelfs failliet.

Volgens Van den Boogert zijn Nederlandse consumenten eigenlijk immuun voor volatiele rente. „Die behoudendheid zien we vooral terug in het feit dat Nederlandse huizenkopers het liefst kiezen voor een lange rentevaste periode. Dat is wel zo veilig”, stelt de Postbank-directeur. „Bovendien blijven de hoge huizenprijzen gehandhaafd door de voortdurende krapte op de Nederlandse woningmarkt. We verwachten dat huizen dit jaar zo’n 4% duurder worden, ondanks de stijgende rente.”

De Postbank, de op één na grootste hypotheekverstrekker van Nederland, constateert dat riskante hypotheken niet echt in opmars zijn in Nederland. Partijen als Elq en Sparck, die mensen met kredietproblemen hypotheken verstrekken, hebben minder dan 1% van de markt in handen.

Pas als de hypothekencrisis echt gevolgen krijgt voor de Amerikaanse economie, zullen we er hier iets van gaan merken, aldus analisten. De verwachte economische groei in de VS is met 2,4% al lager dan afgelopen jaar. Historisch gezien is een weerslag niet uit te sluiten. Toch tekenen analisten daarbij aan dat Nederland de laatste jaren een stuk minder afhankelijk van de VS is geworden.
Bron: Overgeld.nl
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 3982
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |