hypotheek offerte vergelijking


Groene, duurzame hypotheek

25.09.2007 - Duurzaam sparen en beleggen zitten in de lift. In 2006 hadden Nederlandse particulieren meer dan Ä11 miljard duurzaam gespaard of belegd: 20% meer dan in 2005. Er dienen zich steeds meer aanbieders aan op deze markt. Maar de consument die een huis koopt of (ver)bouwt en duurzaam wil lenen, heeft nog weinig keus. Hij kan kiezen uit een groene hypotheek, een klimaathypotheek en een duurzame hypotheek.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
De groene hypotheek kunt u afsluiten wanneer u een milieuvriendelijke woning bouwt of koopt. Wanneer u aan bepaalde (strikte) eisen voldoet, betaalt u gedurende tien jaar 1 à 2% minder dan de marktrente. U moet dan wel een groenverklaring aanvragen bij overheidsinstantie SenterNovem. Dit is een zeer bewerkelijke procedure. Het bedrag waarvoor u een dergelijke begunstiging kunt krijgen, is bovendien maximaal €34.034. Tevens mag de koopsom van de woning niet hoger zijn dan €272.268. Het is dus zeer begrijpelijk dat er weinig belangstelling van particulieren is voor de groene hypotheek. Dat is jammer.

Gelukkig is SenterNovem druk bezig om te bekijken hoe het de populariteit van de groene hypotheek kan vergroten, nu de markt van duurzame woningbouw groeit. Die populariteit zal zeker verbeteren als de toe te kennen bedragen (fors) verhoogd worden. Dan zullen ook alle partijen meer bereid zijn om tijd en energie te stoppen in het aanvragen van groenverklaringen. Het is te hopen dat SenterNovem dergelijke afwegingen serieus meeneemt bij de bepaling van de toekomst van de groene hypotheek, ondanks de budgettaire gevolgen.

De klimaat hypotheek is een variant op het thema ’groen’, met dien verstande dat er geen groenverklaring voor nodig is. De aanbieders van deze hypotheek bepalen zelf de regels op basis waarvan ze een rentekorting geven. Meestal gaat het om duurzame investeringen die leiden tot een structureel lagere energierekening. De korting is echter wel kleiner dan bij de groene hypotheek.

Een geheel andere vorm dan de groene of klimaathypotheek is de duurzame hypotheek. In feite heeft deze niets te maken met de vraag of uw woning al dan niet duurzaam is gebouwd of verbouwd. Deze hypotheekvorm onderscheidt zich op slechts één punt van een ’gewone’ hypotheek: uw geld wordt niet in ’gewone’ beleggingen belegd, maar in duurzame beleggingsfondsen. Aangezien duurzaam beleggen, zoals gezegd, in de lift zit, verwacht ik dat het aantal aanbieders van deze vorm navenant zal toenemen. Voorzichtigheid is echter geboden, want een eenduidige definitie van het begrip duurzaam is er nog niet.

Lilian ter Doest werkt al vele jaren bij Fortis, sinds kort bij de Fortis Groenbank als fundingmanager/structured products. In dat kader schrijft zij voortaan over het thema ’duurzaam’.
Bron: De Pers
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Olaf | Geplaatst op 02 oktober 2007 om 12:02
Voordelen van de groene hypotheek

* U betaalt lagere rente over een gedeelte van de hypotheek.

Nadelen van de duurzame hypotheek

* De milieu eisen waaraan uw woning moet voldoen om voor deze hypotheekvorm in aanmerking te komen zijn nogal streng
* Bij een groene hypotheek mag de koopsom van het huis in totaal niet meer bedragen dan ‚ā¨ 272.000Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6789
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |