hypotheek offerte vergelijking


Consumentenbond: Stop met beleggingshypotheek

19.10.2007 - De Consumentenbond vindt dat financieel adviseurs en tussenpersonen per direct moeten stoppen met de verkoop van beleggingshypotheken aan particulieren. Daartoe gaat de belangenbehartiger hen vanaf vandaag benaderen. Per 1 januari mogen consumenten namelijk ook hypotheken afsluiten via het volgens de bond veel voordeliger banksparen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De Consumentenbond vreest dat veel adviseurs de komendemaanden aan woningzoekers nog snel een relatief dure beleggingshypotheek proberen te verkopen. Dat verschijnsel is volgens de bond al enkele maanden gaande. Tussenpersonen verdienen relatief veel provisie op een beleggingshypotheek, terwijl ze aan banksparen nauwelijks iets kunnen verdienen omdat daar een veel geringere provisieregeling geldt.

De waakhond wijst de adviseurs erop dat zij sinds vorig jaar wettelijk verplicht zijn klanten eerlijk voor te lichten over alle producten. Om woningkopers bedenktijd te bieden, vraagt de Consumentenbond de adviseurs tot januari aan klanten voorlopig alleen nog tijdelijke aflossingsvrije hypotheken te verkopen.

Uit de campagne, die vandaag in de GeldGids van de Consumentenbond staat, blijkt ook dat de belangenbehartiger aan alle banken vraagt hun klanten een overgangsregeling te bieden: ze hoeven dan pas in januari een keuze uit verschillende hypotheken te maken. Woningzoekers krijgen zo de tijd om over banksparen na te denken, aldus de bond.

Tegen de beleggingshypotheken bestaan veel bezwaren: gemiddeld gaat 40% van elke euro belegging op aan kosten, premie voor adviseurs en extra verzekeringen. Het beloofde rendement valt vaak zwaar tegen.

Ondanks een vernietigend rapport vorig jaar van toezichthouder AFM over wat ’woekerpolissen’ zijn gaan heten, werden sindsdien (tot en met juli dit jaar) nog 120.000 beleggingspolissen verkocht. Daarvan waren 35.000 gekoppeld aan een hypotheek.

Banksparen is door de PvdA en VVD ontwikkeld als antwoord op de complexe beleggingspolissen. Consumenten kunnen straks ook via een besloten bankrekening sparen of beleggen, zonder dat ze daarover belasting hoeven te betalen. Dat is nu alleen bij verzekeraars en pensioenfondsen mogelijk.

De komst van banksparen vanaf 1 januari is overigens nog niet helemaal zeker. De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over het voorstel.

Bron: Consumentenbond
Tags: banksparen, beleggingshypotheek, hypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 8158
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |