hypotheek offerte vergelijking


Woonlasten stijgen met 2,3 procent volgens Vereniging Eigen Huis

19.11.2007 - Volgend jaar betalen woningeigenaren gemiddeld 631 euro aan gemeentelijke woonlasten. De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolrecht en afvalstoffenheffing stijgen met 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Dit is gebleken uit een onderzoek van de VEH. De woonlasten zijn per gemeente verschillend. De afvalstoffenheffing voor huiseigenaren op Terschelling neemt bijvoorbeeld af met 13,8 procent, terwijl huishoudens in Wijk Duurstede 8,2 procent meer kwijt zijn aan het ophalen van de vuilnis.

De ozb voor woningeigenaren in Bladel, Uitgeest en Liesveld neemt met respectievelijk met 20,9, 18,6 en 14 procent toe. Manager Collectief Ledenbelang van VEH Nico Stolwijk wijt deze toename onder andere aan de mogelijkheid van gemeenten om per 1 januari de ozb onbeperkt te verhogen. "Door het vrijgeven van de ozb-tarieven kan een gemeente tekorten op de begroting afwentelen op haar inwoners".

Huiseigenaren in Zevenaar zijn volgens het onderzoek het goedkoopst uit. Daar bedragen de totale woonlasten 414 euro. De duurste gemeente is Bunnik met een gemiddelde woonlast van 849 euro.


Vereniging Eigen Huis stelde dat:

OZB
De gemiddelde OZB-aanslag stijgt met 3% naar 210 euro. De grootste stijgers uit het onderzoek zijn de gemeenten Bladel (+20,9%), Uitgeest (+18,6%) en Liesveld (+14,0%). De grootste dalers zijn de gemeenten Rijnwoude (-9,8%), Harenkarspel (-3,3%) en Rotterdam (-2,4%).
De duurste gemeente met de OZB is Rozendaal (408 euro) en de goedkoopste is Koggenland (87 euro).

Afvalstoffenheffing
In 2008 betaalt een huishouden gemiddeld 259 euro aan afvalstoffenheffing. Dat is hetzelfde bedrag als in 2007. Opvallende dalers zijn Terschelling (-13,8%), Borsele (-11,9%) en het Limburgse Bergen (-11,1%).
Opmerkelijk is dat Terschelling in 2007 al ruim onder het gemiddelde bedrag van 259 euro zit en in 2008 verder daalt van 217 naar 187 euro. De grootste stijger is Wijk bij Duurstede met +8,2%.

Rioolrecht
Het rioolrecht stijgt met gemiddeld 5,4%. Vooral inwoners van Valkenburg aan de Geul moeten met een gemiddelde aanslag van 242 euro diep in de buidel tasten. Dit is een stijging van 22,9% ten opzichte van 2007. Landelijk bedraagt het gemiddelde bedrag aan rioolrecht 162 euro.

Afschaffing maximering OZB
Per 1 januari 2008 hebben gemeenten weer de vrijheid om de OZB onbeperkt te verhogen. Gemeenten hebben het in het verleden gepresteerd om jaren achtereen de lokale lasten fors te verhogen terwijl de koopkracht van huishoudens jaar na jaar daalde. Op het moment dat gemeentebegrotingen moeilijk sluitend zijn te krijgen, kunnen tekorten in de begrotingen weer gemakkelijk worden weggewerkt door de OZB te verhogen. Het is daarom volgens Vereniging Eigen Huis zeer de vraag of de huidige gematigde lastenstijging in de toekomst wordt voortgezet.

Bron: ANP
Tags: OZB, vereniging eigen huis, woonlasten
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Davy Jansen | Geplaatst op 19 november 2007 om 23:58
ik moet zeggen dat de vereniging eigen huis een ontzettende grote blunder heeft gemaakt wat betreft de berekening van de OZB stijging in bladel. Deze stijgt met 2% inflatiecorrectie plus een 1% verhogen voor de dekking van extra uitgaven.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4476
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Nieuwe nieuwbouwgaranties

Tot voor kort was er een - inmiddels goed bekende - garantieregeling voor nieuwbouwwoningen: de GIW-garantie. Waarom die garantie precies moest verdwijnen is niet bepaald duidelijk. En nu? Nu zijn er nieuwe garanties voor in de plaats gekomen.

Lees verder

Koopsubsidie-mislopers hebben pech gehad

Wie dacht alsnog in aanmerking te komen voor Koopsubsidie, omdat hij behoort tot de 1353 aanvragers die achter het net visten toen het budget op was, komt van een koude kermis thuis.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |