hypotheek offerte vergelijking


Verliezen NHG vooral in arme wijken

08.01.2008 - De verliezen die Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komen voor een onevenredig deel voor rekening van arme wijken in onder meer Rotterdam, Den Haag en Zuid-Limburg alsmede in zogenoemde Vogelaarwijken.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Hypotheekschuld
Het aantal gedwongen verkopen steeg in Nederland in 2007 met 20% tot 966. De NHG draait op voor de verliezen indien de opbrengst bij een gedwongen verkoop lager is dan de hypotheekschuld.

Gedwongen veroopen
Volgens NHG kwam 62% van het totale verliesbedrag op naam van gedwongen verkopen in de regio Rotterdam, Den Haag, Venlo en aan een aantal steden in Zuid-Limburg, zoals Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade.

Vogelaarwijken
Ook de 40 zogenoemde Vogelaar-wijken zijn onevenredig vertegenwoordigd. Zo zijn deze 40 wijken goed voor 32% van het totale verlies uit gedwongen verkopen. In deze wijken is echter slechts 6% van het aantal NHG's verstrekt.

Arme wijken
Directeur Karel Schiffer zegt desgevraagd dat het veelal gaat om armere wijken, die ''het afvoerputje van de volkshuisvesting'' zijn. Mensen die daar wonen hebben volgens Schiffer veelal een laag inkomen, zijn meer dan gemiddeld van allochtone afkomst, zijn soms de taal niet machtig en hebben een zwakke positie op de arbeidsmarkt. Woningen kopen zij meer dan gemiddeld van handelaren, waardoor zij in een aantal gevallen te veel betalen. Hun zwakke financiële positie maakt dat een tegenvaller moeilijker is op te vangen, waardoor zij sneller in de problemen komen. Schiffer pleit voor meer voorlichting aankopers in armere wijken.

Huur
Dit soort wijken is ook te vinden in andere grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, maar daar wordt in dit soort wijken relatief vaak gehuurd, aldus Schiffer. In Zuid-Limburg gaat het in een aantal van de schadegevallen om fraude, waarbij in een woonhuis bijvoorbeeld een hennepkwekerij wordt gevestigd.

''Geen subprime''
Schiffer bestrijdt dat er sprake is van een soort Nederlands subprime-probleem. Bij het verstrekken van de leningen is volgens hem gelet op de voorwaarden. Zo zijn hypotheken met een variabele rente uit den boze. Geëist wordt dat de rente voor minstens zes jaar vast ligt. Recent is die eis zelfs opgetrokken tot tien jaar.

Scheiding
Arme wijken in de regio's Rotterdam, Den Haag, Venlo en Zuid-Limburg alsmede de 40 Vogelaarwijken zijn goed voor 80-85% van het schadebedrag van NHG. De rest wordt veroorzaakt door onder meer tweeverdieners die uit elkaar gaan en de hypotheek daarna niet meer kunnen voldoen.
Bron: RTLZ.nl
Tags: hypotheken, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 3750
Er zijn 2 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Nieuwe nieuwbouwgaranties

Tot voor kort was er een - inmiddels goed bekende - garantieregeling voor nieuwbouwwoningen: de GIW-garantie. Waarom die garantie precies moest verdwijnen is niet bepaald duidelijk. En nu? Nu zijn er nieuwe garanties voor in de plaats gekomen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |