hypotheek offerte vergelijking


Geld lenen voor eigen huis goedkoper

08.02.2008 - Mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben geluk: de hypotheekrente is aan het dalen. De laatste tijd heeft de een na de andere aanbieder de tarieven omlaag geschroefd voor de meeste hypotheekvormen. De oorzaak ervan is de wankelende Amerikaanse economie.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Vrijwel alle hypotheekverstrekkers rekenen met een lagere rente dan een half jaar geleden. Bij de Postbank is het tarief voor een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van vijf jaar stapsgewijs verlaagd van 5,7 procent naar 5,1 procent. Bij bijvoorbeeld Aegon is een vergelijkbare trend gaande.

De renteverlagingen hebben te maken met de economische situatie in de Verenigde Staten. Problemen rond riskante financiële producten veroorzaakten de huidige kredietcrisis. Nu bedreigt deze crisis de gewone economie. De verwachting is dat Amerika binnenkort in een recessie belandt. Dat straalt negatief af op de wereldeconomie.

,,Als het slechter gaat met de wereldeconomie, vluchten beleggers massaal in veilige overheidsobligaties. Door de grote vraag naar obligaties, zakt de rente op dat product. Deze rente heet de kapitaalmarktrente, welke weer de basis vormt voor de hypotheek rentetarieven'', aldus Maarten Leen, econoom bij ING.

Volgens Leen is veel van de economische onzekerheid al verwerkt in de prijs van hypotheekproducten. Toch denkt de econoom dat de rentetarieven nog iets verder omlaag kunnen. ,,De kapitaalmarktrente staat nu op 3,9 procent. Onze verwachting is dat deze verder daalt naar 3,75 procent.''

Behalve voor aspirant-huizenkopers kan de lagere rente ook aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun hypotheek willen oversluiten, zegt Leen. ,,Voor mensen die in 2000 bijvoorbeeld een hypotheek afsloten voor tien jaar kan dat aantrekkelijk zijn. Bij oversluiten moet wel een boete worden betaald, dus zij moeten uitrekenen of het gunstig is.''

Volgens een woordvoerder van De Hypotheekshop, een intermediair bij het afsluiten van hypotheken, wordt er nog niet veel overgesloten. ,,Dat gebeurt pas als de rente substantieel daalt. Bovendien hebben mensen in de afgelopen jaren vaak een hypotheek afgesloten met een langere looptijd tegen tarieven die al gunstig waren.''

De huidige lagere rentetarieven zijn ook gebaseerd op de basisrente die centrale banken vaststellen. De onzekere economische situatie zorgde ervoor dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) de rente onlangs al fors heeft verlaagd. Via twee stappen is het belangrijkste rentetarief in de VS dit jaar met 1,25 procentpunt teruggezet naar 3 procent. De Britse centrale bank verlaagde de rente donderdag met een kwart procentpunt naar 5,25 procent.

De Europese Central Bank (ECB) houdt vooralsnog vast aan een basisrente van 4 procent. Maar Leen verwacht dat de ECB het tarief later dit jaar wel naar beneden bijstelt. Dat de economie er minder rooskleurig voorstaat, betekent wel dat Nederlandse banken kieskeuriger zijn met het uitlenen van geld, zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Leen: ,,Ten aanzien van ondernemers zijn ze strenger geworden. Bij leningen aan huishoudens is dat effect iets minder sterk aanwezig, maar zijn banken wel minder soepel.''
Bron: ANP
Tags: hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, hypotheekverstrekkers
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7819
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |