hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekadviseur ligt onder politiek vuur over provisies

21.05.2008 - Consumenten moeten meer inzicht krijgen in de vergoedingen die hypotheek- en verzekeringsadviseurs ontvangen. Dat vindt minister van Financiën Wouter Bos. Waarom adviseert de hypotheekadviseur hypotheek X te nemen? Omdat die het beste past, hoopt de klant. Naïef, vinden onder meer de Consumentenbond en PvdA’ers als Wouter Bos.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Zij vermoeden dat hypotheekadviseurs vaak díe hypotheek adviseren, die hen de hoogste commissie oplevert van de hypotheekverstrekker. De klant is zich volgens hen niet bewust van dit bedrog en weet niet dat hij met hypotheek Y beter af was.

Daar moet een einde aan komen, vindt Wouter Bos, die morgen in de Tweede Kamer gaat praten over provisies. Als het aan hem ligt, moeten adviseurs klanten straks verplicht vertellen wat zij verdienen aan het afsluiten van een verzekering of hypotheek.

Adviseurs krijgen gemiddeld één procent van een afgesloten hypotheeklening, zegt commercieel directeur Bas Millenaar van De Hypotheker, een 160 filialen tellende hypotheekadviseur. Bedragen van 3.000 euro zijn dus heel normaal. Dat bedrag wordt altijd doorberekend aan de klant. ‘Wij moeten ook ons brood verdienen.’ Millenaar ontkent ten stelligste dat adviseurs zich laten leiden door de hoogte van commissies. ‘Bij ons is het zelfs zo dat de meestverkochte hypotheek de laagste provisie heeft. Klanten kiezen voor die hypotheek vanwege de scherpe prijs’.

Millenaar vindt het geen probleem om straks de bedragen aan klanten te melden die hij ontvangt van verzekeraar en hypotheekverstrekker. ‘Op verzoek doen wij het al.’

De Consumentenbond wil dat het hele systeem van provisies verdwijnt. ‘Ook al ziet de consument wat hij betaalt aan de adviseur, de prikkel voor de adviseur om te kiezen voor de hoogste commissie blijft bestaan’, zegt een woordvoeder. Adviseurs moeten klanten per uur laten betalen, vindt de bond.

Millenaar gelooft niet in het ‘uurtje-factuurtje-systeem’. ‘Wij hebben per jaar 160.000 klanten, daarvan sluiten er 40.000 een hypotheek af. De overgrote meerderheid kan dus kosteloos langs adviseurs ‘hoppen’. ‘Het systeem is hierdoor heel laagdrempelig. Als klanten per uur moeten betalen, komen ze binnen en kijken ze angstig op de klok. Denkend: het wordt misschien niets’. (dePers)  

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheekadviseurs, hypotheekverstrekkers, provisie, provisie hypotheken, provisievrije hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6145
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |