hypotheek offerte vergelijking


Tweedeling in huizenmarkt

26.05.2008 - De aankoop van een huis betekent niet meer een automatische garantie op waardevermeerdering. We staan voor een tweedeling in de markt: huizen op een goede locatie en met voldoende isolatie blijven het goed doen, oude, slecht geďsoleerde en onderhouden huizen verder weg in de provincie zakken in prijs. Deze trend is in Duitsland inmiddels al volop aan de gang en begint over te waaien naar ons land.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Dat houdt in dat bij ons niet langer alleen de woningkrapte de prijs van huizen bepaalt. Niet voor niets staan er tienduizenden nieuwbouwhuizen leeg, ze staan op de verkeerde plek of voldoen niet aan de behoefte. Mensen met een woning in de stad kunnen echter tevreden achterover zitten, de huizenprijzen dicht bij het werk en alle voorzieningen blijven stijgen. Blijkens studies van Deutsche Bank zakken de prijzen ver in de regio in rap tempo, terwijl woningen op goede locaties in de grote steden een prima belegging blijven.

Energie

De belangstelling voor het energielabel is weliswaar nog minimaal, maar met de snel stijgende olieprijzen beginnen de energiekosten van een huis bijna even belangrijk te worden als de hypotheeklasten. Of er nu wel of geen energielabel aan een woning kleeft, het energieverbruik wordt een steeds belangrijkere factor.

Immers, een oude woning met slechte isolatie kost handenvol geld aan stookkosten. Tegenwoordig maken de energiekosten in dat soort huizen al gauw een derde van de woonlasten uit. Aangezien de fossiele brandstoffen de komende decennia uitgeput raken, mogen we ervan uitgaan dat de energiekosten de komende jaren alleen nog oplopen. Alle rapporten van de grote bankiershuizen wijzen in die richting. Zo ziet bankiershuis Goldman Sachs de olieprijs structureel naar de 200 dollar per vat gaan.

De gasprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen en gaan mee omhoog. Met andere woorden, een 'niet te stoken' huis wordt straks onverkoopbaar en als dat huis ook nog eens ver van de werkplek ligt, geldt dat dubbel: een tank benzine is zo leeg.

Potentiële kopers haken dan ook meteen af.

De conclusie is duidelijk, er komt een trek van oude, slecht geïsoleerde woningen naar nieuwbouw en die trek gaat ook nog eens samen met het verlaten van het platteland terug naar de steden, dicht bij de plek waar men werkt. Voor de landelijke regio's betekent dat fors lagere prijzen.

De Nederlandse onroerendgoedprijzen zijn nog hoog dankzij de hypotheekaftrek en het feit dat de bevolking, ook vanwege de import, nog steeds licht groeit. Maar met steeds minder kinderen zal ook bij ons het omslagpunt komen.

Onze oosterburen hebben dat al bereikt, in Duitsland slinkt de bevolking met 100.000 per jaar. Het gevolg is dat de behoefte aan nieuwbouw de komende acht jaar met 50% daalt. Duitsland beleeft nu dan ook al wat wij nog krijgen: een mindere groei of zelfs een afname van de bevolking krijgt een geweldig effect op huizen in de slechtere gebieden, die zijn aan de straatstenen niet meer te slijten.

Is er dit jaar in Duitsland nog vraag naar 150.000 nieuwe huizen per jaar, in 2016 zijn dat er nog 75.000. Bij ons is de nieuwbouw met circa 85.000 huizen nog altijd beduidend minder dan de vraag, maar ook dat kan de komende decennia omslaan.

Locatie

Alles hangt in Duitsland al af van de locatie, op goede plekken in Hamburg, München, Stuttgart, Düsseldorf en Berlijn worden nog topprijzen betaald, in de regio kelderen de prijzen tot onvoorstelbare diepten. Voor nieuwbouwlocaties in de grote steden worden zulke topprijzen neergeteld, dat betaalbaar wonen in de grote Duitse steden binnenkort wellicht tot het verleden behoort. Woonlocaties dicht bij het werk, modern, goed geïsoleerd en liefst met stadsverwarming verdringen de Duitse 'Vinex-gebieden' in de periferie volledig.

Met de snelle veroudering van de Europese bevolking zijn criteria als 'dicht bij school en kinderopvangplaats' niet meer zaligmakend. Criteria als 'dicht bij artsencentrum, apotheek en supermarkt' worden wel steeds belangrijker. Ouderen die hun huis in de dorpen verkopen en naar de steden trekken waar al die voorzieningen wel binnen handbereik zijn, versterken de trend alleen maar. (Telegraaf)

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenmarkt, huizenprijs, huren
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 17579
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Hypotheekrenteaftrek en de standpunten van de politieke partijen

Alle politieke partijen hebben al hun speerpunten in het partijprogramma samengevat en zijn nu onderling met elkaar in debat. Wie er straks als sterkste uit de bus komt, mag in ieder geval zijn borst nat maken wat betreft het onderwerp: hypotheekrenteaftrek.

Lees verder

Jan Modaal tussen wal en schip?

Goedkope huurwoningen zijn binnenkort niet meer bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen. De Europese Commissie stelt dat zij niet meer mogen huren via een woningcorporatie, maar de vrije huurmarkt op moeten. Of een woning kopen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |