hypotheek offerte vergelijking


Banksparen: de trend op financieel gebied

18.06.2008 - Per 1 januari 2008 kunt u fiscaal gunstig sparen of beleggen op een geblokkeerde rekening. Wanneer u het gespaarde geld vervolgens voor bepaalde doeleinden gebruikt, zoals aflossen van de eigenwoningschuld of pensioensparen, geniet u fiscaal voordeel. Het lijkt er daarmee op dat banksparen een goed alternatief is voor de spaar- en beleggingspolissen die verzekeraars aanbieden. Vooral voor dga's lijkt pensioensparen een interessante optie. Wat kunt u ermee en wat levert het op?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Aflossing eigenwoningschuld
Het is al geruime tijd mogelijk om via een spaarhypotheek te profiteren van een maximale renteaftrek. Het kapitaal dat wordt opgebouwd om de hypotheek af te lossen, is immers onbelast. Sinds 1 januari van dit jaar kunt u nu ook met de Spaarrekening of Beleggingsrekening Eigen Woning onbelast kapitaal opbouwen. Op deze geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening spaart u voor de aflossing van de hypotheekschuld, zonder dat het gespaarde bedrag tot uw vermogen in box 3 wordt gerekend.

Er zijn natuurlijk wel (fiscale) voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om van deze vorm van banksparen te profiteren:

  • u heeft een eigen woning;
  • u wendt het opgebouwde bedrag aan om de eigenwoningschuld af te lossen;
  • u legt ten minste vijftien jaar in;
  • de hoogste inleg is niet hoger dan tien keer de laagste inleg.

 

Pensioensparen
De Wet banksparen maakt het mogelijk voor zelfstandigen en mensen met een pensioentekort een oudedagsvoorziening op te bouwen. (Of er sprake is van een pensioentekort wordt berekend volgens door de belastingdienst opgestelde regels.) Deze manier van pensioensparen levert zeker fiscale voordelen op. Zo is een storting op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening onder voorwaarden aftrekbaar. Daarnaast is het opgebouwde vermogen niet belast in box 3.

 

U kunt het opgebouwde kapitaal gebruiken voor:

  • een lijfrenteverzekering;
  • een recht op periodieke uitkering gedurende een bepaalde periode.

 

Bank of verzekeraar: voors en tegens
Banksparen is vooral interessant als vervanging van producten met ongewenste verzekeringscomponenten en daarbij behorende kostenopslagen. Consumentenorganisaties zijn met name enthousiast over banksparen, omdat volgens hen het eindkapitaal veel hoger is dan bij verzekeraars. Daarnaast komt er steeds meer concurrentie op de markt, wat grotere keuzemogelijkheden biedt voor de consument. Een ander voordeel is transparantie: u kunt op elk moment zien wat er reeds gespaard is en wat uw eindkapitaal zal zijn.

 

Tegenover deze voordelen staan enkele nadelen van banksparen. Zo is het eindkapitaal niet gegarandeerd. Daarnaast kunt u slechts bijverzekeren via andere producten dan het banksparen zelf.

Bron: Grant Thornton
Tags: banksparen, beleggingshypotheek, eigenwoningforfait, hypotheek, spaarhypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7629
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |