hypotheek offerte vergelijking


Stijging huizenprijzen en betaalbaarheid woningen onder druk

08.08.2008 - Rabobank verwacht dat de huizenprijzen zowel dit als volgend jaar met 2˝% zullen stijgen. Dat is een beperkte neerwaartse bijstelling ten opzichte van drie maanden geleden. Belangrijke oorzaak is het snel oplopen van de hypotheekrente. Hiermee ligt de stijging van de huizenprijzen voor het eerst sinds 2003 lager dan het inflatietempo. Ook de betaalbaarheid van woningen staat onder druk. Dit en meer staat in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt, een uitgave van het Economisch Bureau van Rabobank.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Opvallend is dat de gemiddelde huizenprijs in Zuid-Holland lager is dan het landelijk gemiddelde. Dit komt door regionale aanbodverschillen. In Zuid-Holland bestaat de woning voorraad uit veel kleine woningen, zoals appartementen. De economen van Rabobank verwachten dat de regionale verschillen op de woningmarkt in de toekomst zullen toenemen. Dat betekent een snelle woningverkoop in het ene gebied, terwijl in een andere regio vergelijkbare woningen langer te koop staan. Op nationaal niveau neemt het woningaanbod toe. Dat komt doordat enerzijds meer bewoonde woningen te koop staan. Anderzijds worden er meer nieuwbouwwoningen opgeleverd. Woningzoekers hebben dus meer keus.

Betaalbaarheid
Hoewel de betaalbaarheid van Nederlandse woningen is afgenomen in het tweede kwartaal heeft het overgrote deel van de woningbezitters hiervan geen last. Deze slechtere betaalbaarheid komt vooral door de sterker dan verwachte stijging van de rentetarieven voor hypotheken. Voor kopers van een nieuwe woning biedt zelfs de hogere loonstijging onvoldoende tegenwicht. De maximale hypotheeksom die men kan lenen neemt hierdoor per saldo af. Huishoudens die reeds een woning bezitten profiteren wel van een hoger inkomen. Hun woonquote daalt. Het gros van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek merkt dus niets van de hogere rentetarieven. Zij hebben in het verleden gekozen voor een lange rentevaste periode. Bovendien kunnen zij vaak hun hypotheek meenemen als zij verhuizen. Uitsluitend bij de verhoging van hun hypotheek en bij het aflopen van de rentevaste periode voelen zij de hogere tarieven in hun portemonnee. Starters hebben deze voordelen niet, waardoor hun situatie verder is verslechterd. Op korte termijn zien de Rabo-economen geen verbetering voor deze groep.

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenmarkt, huizenprijs, hypotheek, hypotheekrente, Rabobank
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5065
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |