hypotheek offerte vergelijking


Hypotheek duurder door kredietcrisis

11.08.2008 - Huizenkopers betalen meer rente op hun hypotheek omdat banken met hogere marges werken. Het verschil tussen de gemiddelde hypotheekrente en de rente op de kapitaalmarkt is sinds begin vorig jaar 0,2 procentpunt groter geworden.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Voor een gemiddeld huis van 2,5 ton met een volledige hypotheek scheelt dat euro 500 per jaar. De hogere opslag komt bovenop de gewone stijging van de rente.

De toegenomen marge blijkt uit een overzicht van adviseursketen Hypotheekshop. Die stelt al jaren een gemiddelde hypotheekrente samen op basis van de veertien best verkopende geldaanbieders.

Referentie is kapitaalmarktrente

Onder normale omstandigheden is de kapitaalmarktrente de belangrijkste referentie om de prijs van een woningkrediet vast te stellen. In 2006 lag de gemiddelde prijs van een hypotheek met een tien jaar vaste rente 0,63 procentpunt boven de tienjaars kapitaalmarktrente. Dit jaar is dat tot nu toe al 0,83 procentpunt; de laatste maanden is het verschil zelfs opgelopen tot meer dan 1 procentpunt.

De daling van de kapitaalmarktrente sinds half juli heeft bij lang niet alle banken geleid tot een verlaging van de tarieven.

Banken zeggen dat ze niet meer verdienen aan de hogere marge. Rabobank zegt geen hogere winstmarges te zien en Fortis zegt dat de winst zelfs is gedaald in het afgelopen jaar.

Onderling geld lenen alleen tegen forse opslagen

De instellingen wijzen erop dat het inlenen van geld duurder is geworden door de kredietcrisis. Het onderling geld lenen van banken is alleen nog mogelijk tegen forse opslagen.

Bovendien is het doorverkopen van portefeuilles met hypotheken vrijwel onmogelijk geworden. Voor de kredietcrisis was dit voor veel banken een veelgebruikte methode om kredieten van de balans te halen. Daardoor hoefden ze minder geld in te lenen en bovendien minder bufferkapitaal aan te houden.

Sinds de crisis is dit echter vrijwel onmogelijk geworden. 'Met het opdrogen van deze markt zijn financiële partijen gedwongen zichzelf duurder te financieren', zegt een woordvoerster van Fortis. Bovendien moeten ze nu kapitaal aanhouden voor de hypotheken, waar een rendement op gemaakt moet worden.

Kleine concurrenten trekken zich terug

De kredietcrisis heeft er ook voor gezorgd dat enkele kleinere concurrenten, zoals het Amerikaanse GMAC, zich uit de Nederlandse markt voor woningkredieten hebben teruggetrokken. Fortis, Rabo en ING stellen echter dat er nog altijd een stevige concurrentie is op de Nederlandse hypothekenmarkt, die het verhogen van de winsten moeilijk maakt.

Door de komst van nieuwe aanbieders staat de winstmarge op hypotheekbanken bij de traditionele banken sterk onder druk sinds de eeuwwisseling.

De Belgische bank Argenta is een van de partijen die het rustiger aan is gaan doen in Nederland. Directielid Marc de Moor vindt de huidige marktomstandigheden te turbulent voor langetermijnbeleggingen, wat hypotheken feitelijk zijn.

Oplopende marges

De Moor stelt dat hij momenteel zowel in Nederland als in België de marges ziet oplopen, maar dat ze in Nederland structureel hoger zijn. 'Dat heeft te maken met de distributie', zegt De Moor. In Nederland worden veel kredieten verkocht via intermediairs, terwijl Belgische huizenkopers meestal rechtstreeks naar de bank gaan.

'In België gebruiken banken hypotheken voor klantenbinding. Op zo'n nieuwe klant hopen ze dan later meer te kunnen verdienen met andere productaanbiedingen. In Nederland is het voornamelijk een 'stand-alone'-product. Dan moet je voldoende marge maken om een hypotheek op zichzelf winstgevend te maken.'

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheek afsluiten, hypotheekrente, kredietcrisis
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6962
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |