hypotheek offerte vergelijking


De overheid moet garant staan voor NHG-hypotheek

20.11.2008 - Toekomstige aanspraken op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moeten volledig voor rekening komen van de Staat. Daarmee ontdoen gemeenten zich van de risico's die zij nu nog (mede)dragen en ontstaat er rust rond de toekomst van het waarborgfonds voor hypotheken tot euro 265.000.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Dat staat in een advies aan minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) dat vandaag naar de Kamer wordt gestuurd. Het advies van de commissie onder leiding van PGGM-topman Martin van Rijn is extra pikant nu een Kamermeerderheid zich uitspreekt voor verhoging van de NHG. Het oprekken van de grens tot euro 350.000 wordt nu nog tegengehouden door de gemeenten. Het kabinet spreekt morgen over maatregelen om de gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie te verzachten. Daarbij staat de woningmarkt hoog op de agenda.

Door de overheveling van risico's van de NHG komt er een einde aan de patstelling tussen het Rijk en gemeenten. De lagere overheden dringen er al jaren op aan om de risicopremie voor huizenbezitters te verhogen. Volgens directielid Saskia Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lopen de gemeenten 'onaanvaardbare risico's' als huizenbezitters met een hypotheekgarantie massaal een beroep doen op het waarborgfonds.

De commissie-Van Rijn noemt het fonds, dat euro 450 mln beheert, echter 'solide van omvang en opbouw' en de risico's 'binnen de marges zoals die ook door andere vergelijkbare financiële instellingen worden gehanteerd en door toezichthouders aanvaardbaar worden geacht'. 'Het conflict draait om een verschil in risicoperceptie', aldus commissievoorzitter Van Rijn. 'De vraag is of individuele gemeenten dit type risico wel wíllen dragen.'

Discussie Nationale Hypotheek Garantie

Volgens Van Rijn is het vooral van belang dat de discussie over de Nationale Hypotheek Garantie verstomt. Zijn commissie stelt dat het instrument, sinds de invoering ruim tien jaar geleden, 'zeer waardevol' is gebleken. 'De NHG heeft een normstelling in de markt gebracht waardoor de verkoop van subprime-hypotheken, zoals in Amerika, aan Nederland voorbij is gegaan.' 'Om het vertrouwen in het instrument en de impact ervan op de markt van koopwoningen en hypotheken te behouden moet je duidelijk zijn naar geldverstrekkers', aldus Van Rijn. Hij wil vanaf 2010 beginnen met het overhevelen van risico's voor nieuw af te geven NHG-hypotheken.

De PvdA noemt het een logische stap als de risico's bij het Rijk komen te liggen. Volgens PvdA-Kamerlid Staf Depla is er bovendien haast bij geboden. 'Als we de grens van de NHG willen optrekken, moeten we snel tot concrete afspraken komen.' Ook wil Depla er strenger op toezien dat banken verantwoorde hypotheken verstrekken. 'We moeten de banken niet lui maken. Als ze zich niet houden aan de richtlijnen voor een maximale lening moeten we ze extra risicopremie laten betalen.' CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochhove heeft nog twijfels over het advies en vraagt zich af of het 'verstandig is om gemeenten er helemaal tussenuit te halen'.

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenmarkt, huizenprijs, hypotheek, kredietcrisis, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4179
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |