hypotheek offerte vergelijking


Spaargeldgarantie schuld hogere hypotheekrente

03.12.2008 - De bankgarantie op de spaartegoeden tot 100.000 euro leidt tot te hoge spaarrente en daardoor ook tot een hogere hypotheekrente. Maatschappelijk betekent dit dat de (oudere) spaarders de rekening van hun hogere rente neerleggen bij de jongere huizenbezitters.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 
Dit betoogde Rabo topman Bert Heemskerk gisteravond tijdens de Warandelezing op de Universiteit van Tilburg (UvT). De garantieregeling maakt volgens Heemskerk de zwakste bank tot degene die de prijs van de spaarrente bepaalt.

Die banken kunnen geen geld krijgen tenzij ze er 10 tot 15 procent voor betalen. Dus wat doen ze: ze gaan geld ophalen bij spaarders en betalen daar makkelijk zes procent voor. En de spaarder weet dat zijn geld toch wel gegarandeerd is tot 100.000 euro." Heemskerk noemde het een van de echte risico's in het huidige systeem omdat door een omslagsysteem de goede banken moeten opdraaien voor de verliezen van hun concurrenten. "Nog één Icesave erbij is voor het goede bankwezen één te veel. "

Een avond over de kredietcrisis is goed voor volle zalen. Dat bleek ook nu weer. Gevraagd naar de reden van hun komst meldden bezoekers vooral geïnteresseerd te zijn naar Heemskerks visie op de ethiek van het nieuwe bankieren. Maar hoewel de titel van de lezing beloofde daarover te gaan, moest zijn coreferaat prof. dr. J. Graafland concluderen dat Heemskerk veel had gezegd, maar weinig over zijn persoonlijke ethiek en die van zijn collega bankiers. Graafland: "U hebt het vooral over de ethiek van systemen en regelingen in uw pleidooi voor een nationaal spaarfonds in plaats van de huidige garantieregeling en een nationaal hypotheekfonds voor mensen die dreigen het slachtoffer te worden van een executieverkoop. Maar u mijdt de bonussen ter sprake te brengen terwijl het gezegde: bankieren corrumpeert nog steeds actueel is."


Heemskerk liet zich niet verleiden tot uitspraken die tot discussies konden leiden. Over de bonussen zei hij niet meer dan dat hij 'hoge bonussen voor handelaren in de effectenhandel gevaarlijk vindt'. Wel haalde hij even de beloofde bonus aan voor Gerrit Zalm die hij als topman van de fusiebank ABN Amro/Fortis krijgt bij verkoop van de bank met winst. "Als belastingbetalers zijn we daar toch allemaal voor?" Uit de zaal slechts twee proteststemmen.

Zijn persoonlijke ethiek verpakte Heemskerk handig door uit de losse pols anekdotes te vertellen uit zijn bankierscarrière. Over investeren in windmolens en de waarschuwing over de aantasting van de ozonlaag bij een financieringsvoorstel voor een 'vervuiler' in de tijd dat nog niemand van de ozonlaag had gehoord. "Ik ook niet, maar mijn dochter had het mij de dag ervoor helemaal uitgelegd."

Opmerkelijk was zijn 'bekentenis' dat de Rabobank 'soms harder is dan andere grootbanken bij het terughalen van kredietgeld'. "Uit mijn tijd bij ABN Amro weet ik dat ze makkelijk verloren kredieten afschreven. Wij niet. Wij gaan soms tot aan het gaatje, want met geld dat we niet terugkrijgen kunnen we anderen tekort doen. "
Bron: brabantsdagblad.nl
Tags: bankgarantie, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, kredietcrisis, rentetarieven
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4681
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Helft belastingvoordeel hypotheken voor rijken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft opzienbarende cijfers gepresenteerd. De conclusie: in 2008 ging bijna de helft van het fiscale voordeel door hypotheekrente naar de rijkste huishoudens. Verrassend zeg!

Lees verder



Copyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |