hypotheek offerte vergelijking


Een duur droomhuis op gehuurde grond

05.12.2008 - Een huis kopen, de grond eronder doorverkopen om direct weer terug te huren. Sale-and-lease-back is voor bedrijven heel gewoon. Nu ook voor particulieren. Ook wel genoemd, commerciële erfpacht. Banken zijn nog wel huiverig over de methode, maar dat zijn banken altijd in het begin.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Hoe kunnen starters hun zo gewenste koopwoning betalen? Natuurlijk, ze kunnen wachten en hopen dat de huizenprijzen door de kredietcrisis serieus gaan dalen. Voor huizenzoekers die het geduld daarvoor ontberen, bestaat er sinds maart een nieuw product, met de naam Grondvermogen. Hiermee kan de koper van een huis de grond eronder direct doorverkopen aan Finquiddity, het bedrijf dat Grondvermogen aanbiedt.

‘Het is een soort erfpacht zoals ook in steden als Rotterdam, Leiden en Amsterdam gewoon is’, zegt Theo Hendriks, eigenaar van Finquiddity. ‘Het enige verschil is dat de grond niet in bezit is van een gemeente maar van een commerciële bank, aan welke ik de grond doorverkoop. Nee, ik noem geen namen.’

Voordeel voor de huizenkoper: de koopprijs van een woning is zonder de onderliggende grond veel lager. Het wordt dus een stuk eenvoudiger om een hypotheek voor je droomhuis te krijgen.

Bijvoorbeeld: Ineke en Floris willen een nieuw huis kopen van 250.000 euro. Ze verdienen samen echter maar 45.000 euro per jaar, waarmee ze volgens Waarborg Eigen Woning ‘slechts’ 216.000 euro kunnen lenen. Te weinig dus. Als ze de grond onder hun woning echter doorverkopen aan Finquiddity voor 100.000 euro, kunnen ze het huis wel betalen.

‘Voor de maandelijkse lasten maakt het weinig uit’, zegt Hendriks. ‘De pacht die zij voor de grond betalen is nu 4,6 procent en fiscaal aftrekbaar. Hij stijgt jaarlijks met de inflatie mee. Je moet dit zien als een tussenstap tussen huren en kopen. Je koopt het huis en huurt de grond eronder.’

Een aardig concept, alleen moeten de banken het wel accepteren. ‘Dat is nu soms wat moeilijk’, merkt Hendriks. ‘Erfpacht wordt in de voorwaarden van alle hypotheekaanbieders geaccepteerd, maar als banken zien dat het iets nieuws is, worden ze huiverig. Ik overleg nu druk met beleidsmakers bij banken om deze constructie te accepteren. Dan hebben de acceptanten van de banken iets om zich aan vast te houden.’

Tot dat gelukt is moeten huizenkopers zelf hun hypotheekgever overhalen de erfpacht van Finquidddity te accepteren. Dat lukt mondjesmaat. Hendriks heeft tot nu toe ‘enkele tientallen’ stukken grond van huizenbezitters gekocht.

Bron: De Pers
Tags: commerciele erfpacht, Grondvermogen, huizenmarkt, huizenprijs, hypotheek, hypotheken, Sale-and-lease-back
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Martin | Geplaatst op 16 december 2010 om 17:37
Goed idee, prikkelend origineel.

Maar....als ik met deze constructie een huis koop en Finquiddity raakt in de problemen, wat dan?
Finquiddity zegt mij de huur van de grond op..wat zijn dan mijn rechten??
Heb ik 'huurbescherming'?
Moet ik het huis dan verkopen?
Ben heel benieuwd naar jullie antwoord!!Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7671
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |