hypotheek offerte vergelijking


AFM zint op strengere regels hypotheken

07.12.2008 - De financiŽle toezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) zint op aanscherping van de regels voor hypotheekverstrekking door banken. Volgens AFM-bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst kunnen banken nu mogelijk nog te makkelijk te hoge hypotheken verstrekken. Dat zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De AFM verricht momenteel samen met De Nederlandsche Bank onderzoek of de huidige regels streng genoeg zijn. "Er zijn heel veel mensen die een hypotheek nemen die hoger is dan de waarde van het huis.

De helft van de leningen is ook nog eens aflossingsvrij tegenwoordig. Dat betekent dat je heel lang op je schuld blijft zitten. We moeten er dus echt naar kijken of die regels misschien niet wat aangescherpt moeten worden", aldus Hoogervorst.

Problemen

Hoogervorst benadrukte dat de hypotheekproblemen in Nederland niet zo groot zijn als in de Verenigde Staten. Slechts een op de duizend hypotheken kent problemen met de aflossing; in de VS gaat het om zeven op de duizend, aldus de AFM-topman.

De situatie kan echter verslechteren, waarschuwde hij, omdat Nederland nog maar aan het begin van een economische neergang staat.

Gedragscode

Banken hebben eerder een gedragscode afgesproken dat zij hypotheken niet boven de vier tot vijf keer van het brutojaarinkomen laten uitkomen.

Dit om de verstrekking van zogenoemde tophypotheken tegen te gaan. De AFM liet begin dit jaar al weten te gaan kijken of de banken zich daar aan houden. De rapportage van dit onderzoek werd toen begin 2009 verwacht.

Gesmeten

Hoogervorst zei zondag dat de kredietcrisis is ontstaan doordat er "met geld is gesmeten", zowel door centrale banken als door financiële instellingen. Overheden moeten er volgens hem voor waken nu niet hetzelfde te doen bij het bestrijden van de crisis.

De AFM-topman merkte op dat de Nederlandse overheid volgend jaar 10 procent van het bruto binnenlands product moet gaan lenen voor de maatregelen ter ondersteuning van de banken en de economie.

"Om nou te denken dat je een recessie die op ons afkomt, kunt wegcompenseren door nog meer geld uit te geven, dan gaat op een gegeven moment het probleem zich verplaatsen van de bancaire sector naar de overheidsfinanciën en dan zitten we weer in de problemen."

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aflossingsvrije hypotheek, AFM, hypotheek, hypotheken, kredietcrisis, maximale hypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6344
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |