hypotheek offerte vergelijking


Moet NHG grens verhoogd worden?

17.03.2009 - Er wordt inmiddels alweer maanden over gepraat in de hypothekenmarkt: de wens om de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie te verhogen. Gisteren stelde Bas Millenaar van De Hypotheker dat een dergelijke verhoging de 'prop uit de woningmarkt zou halen'. Is dat wel zo?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Ergens in oktober vorig jaar werd het al geroepen door de Vereniging Eigen Huis: de kostengrens voor NHG zou omhoog moeten om de woningmarkt op gang te houden. De grens ligt nu op € 265.000. Dat bedrag is niet de maximale koopsom om in aanmerking te komen voor NHG - het behelst de aankoopkosten, ofwel de koopsom plus kosten koper. Voor een bestaande woning wordt voor de aankoopkosten gerekend met de koopsom plus 12%, bij een nieuwbouwwoning is dat de koop/aanneemsom plus 8%, Een verhoging van de kostengrens naar € 350.000 zou in de ogen van de VEH een goede opsteker voor de woningmarkt zijn. 

Meerdere partijen waren vóór, waaronder natuurlijk de banken en de hypotheekadviseurs. Logisch: een hypotheek met NHG geeft een bank de zekerheid dat ze niet kan blijven zitten met een oninbare restschuld wanneer de woning gedwongen met verlies verkocht moet worden. En de hypotheekadviseurs verkopen hypotheken makkelijker als de rente wat lager is: een hypotheek met NHG wordt vanwege het lagere risico voor de bank aangeboden tegen een lagere rente dan zonder NHG.

De gemeenten waren overigens tegen: zij stelden dat het ondernemersrisico van banken dan steeds meer naar het Rijk en de gemeenten geschoven wordt. Niet logisch, stelden ze. Bovendien zouden de kosten van NHG bij een dergelijke verhoging fors verhoogd moeten worden.

De Tweede Kamer stemde met duidelijk vóór de grensverhoging, toch besloot het kabinet de verhoging niet door te voeren. Minister Bos stelde dat het meer in het belang van de banken dan in het voordeel van de consument zou zijn. Dat burgers wel in staat zijn om hypotheken af te sluiten, maar het nu even niet aandurven.

Nu komt De Hypotheker dus weer met dezelfde stelling dat de NHG grens omhoog moet. Het belang is duidelijk: de hypotheekadviseurs hebben heel veel minder werk nu de woningmarkt ingestort is. Minder werk betekent minder inkomsten, daar zitten de dames en heren adviseurs natuurlijk niet op te wachten.

Wat denk jij, zou het echt helpen als de NHG-grens verhoogd wordt? Zit het probleem van de doorstromers in de woningmarkt niet veel meer in angst dan in het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de hoogte van de bijbehorende maandlasten?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenmarkt, hypotheek, hypotheekadviseurs, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5969
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |