hypotheek offerte vergelijking


Aflossingsvrije hypotheek... wordt niet afgelost

19.03.2009 - Gisteren kwam de AFM met de Consumentenmonitor, waar een opvallende uitkomst in zat als het gaat om hypotheken. Slechts 44% van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek zegt te weten dat er met deze hypotheek een restschuld kan overblijven. Wordt er iets verkeerd begrepen misschien?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De benaming van de aflossingsvrije hypotheek is overduidelijk. AflossingsVRIJ - geen aflossing - wordt niet afgelost. En alhoewel 56% zegt te weten dat er bij een aflossingsvrije hypotheek geen vermogen wordt opgebouwd geeft dus 44% aan te weten dat er een restschuld kan overblijven.

Nu kunnen hier natuurlijk allerlei verklaringen voor zijn. Bijvoorbeeld dat de mensen de vragen anders begrepen hebben dan wij ze nu interpreteren. Misschien bouwen ze op een andere manier vermogen op dan in de hypotheek, waardoor ze op de einddatum verwachten geen restschuld over te houden. Of gaan ze er vanuit dat de aflossingsvrije hypotheek gewoon afgelost zal worden uit de verkoopopbrengst van de woning.

Dat laatste lijkt mij het meest waarschijnlijk. Zo kun je er natuurlijk tegenaan kijken: de aflossingsvrije hypotheek blijft staan totdat de woning verkocht wordt. Dan is er dus geen sprake van een restschuld. Tenminste, als de woning dan genoeg oplevert om de openstaande hypotheeksom af te lossen.

Er kan een kink in deze kabel komen. Als de looptijd van de hypotheek verstreken is heeft de geldverstrekker formeel het recht om aflossing te eisen. Wanneer je dan nog in de woning wilt blijven wonen heb je dat geld waarschijnlijk niet beschikbaar. Op zich geen probleem: de bank is doorgaans bereid de hypotheek gewoon te verlengen. Zolang jij maar rente blijft betalen.

Maar.... als de huizenprijzen werkelijk helemaal instorten kan het zo zijn dat de waarde van jouw woning op dat moment niet voldoende is om de hypotheek te verlengen. Of over te sluiten. Omdat de bank het risico van het hypotheekbedrag te groot vindt. Tot voor kort werd hier nooit over nagedacht omdat de huizenprijzen altijd stegen. En ook nu is het helemaal niet gezegd dat dit risico erg groot is. Wel is het goed om te weten dat het zo werkt.

Dan nog tot slot even aandacht voor de hypotheekrenteaftrek: die vervalt na 30 jaar (op z'n vroegst in 2031). De netto maandlast van de aflossingsvrije hypotheek wordt daardoor in één keer fors hoger. Ook weer zoiets dat wel belangrijk is om je van bewust te zijn. Alhoewel het nog maar de vraag is of die hypotheekrenteaftrek in 2031 überhaupt nog bestaat.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aflossingsvrije hypotheek, hypotheek, hypotheekrenteaftrek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: JaJa | Geplaatst op 23 december 2010 om 22:26
Wie dan leeft, wie dan zorgt...Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 13574
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |