hypotheek offerte vergelijking


Betalen voor hypotheekadvies

24.03.2009 - Jarenlang hebben veel mensen in de veronderstelling geleefd dat hypotheekadvies gratis was. Je hoefde er immers niet bij de adviseur voor te betalen. Zonder enig probleem kon je meerdere adviseurs afstruinen voor advies, om de hypotheek vervolgens via een online aanbieder af te sluiten.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Natuurlijk doet een hypotheekadviseur zijn werk niet gratis. Een goed hypotheekadvies vergt behoorlijk wat tijd en een adviseur is doorgaans geen filantroop. Tijd is geld en moet dus betaald worden. Alleen kwam die betaling niet direct bij de klant vandaan. Zoals gebruikelijk in de financiële wereld ontving de adviseur zijn inkomsten van de banken waar de hypotheek werd afgesloten. En van de verzekeraars waar de in het advies opgenomen polissen werden afgesloten. Soms ook van de beleggingsinstelling waar het effectendepot werd ondergebracht. Provisie noemen we dat.

Het werken op provisiebasis geeft een risico. De provisies die de verschillende banken en verzekeraars uitbetalen lopen behoorlijk uiteen. Het kan dus duidelijk in het financiële belang van de adviseur zijn om een hypotheek van bank A te adviseren in plaats van die van bank B. Terwijl de hypotheek van bank B misschien wel (veel) beter is voor de klant. Goedkoper, of met betere voorwaarden. De vraag is of de klant daar wel achterkomt als de adviseur die hij vertrouwt hem bank A adviseert. Daarmee zelf meer verdienend en zijn klant opzadelend met een minder product.

Natuurlijk is het niet gezegd dat iedere hypotheekadviseur op die manier met advies op provisiebasis omgaat. Er zijn er ook die zuiver in het belang van de klant denken en voor wie de hoogte van de provisie geen criterium is bij het kiezen van de banken en verzekeraars die in het advies worden opgenomen. Het probleem is alleen dat de klant dit niet aan de buitenkant kan zien.

Kun je een aantal dingen doen. Je schaft het hele provisiesysteem af, of stelt vast dat er geen verschil mag zijn tussen de provisiebetaling van verschillende banken en verzekeraars. Onze overheid heeft ervoor gekozen om te gaan voor 'provisietransparantie'. Officieel vanaf 1 januari, maar per 1 april echt, moet een adviseur verplicht aan de klant vertellen hoeveel hij aan het advies gaat verdienen.

Wat zal het effect zijn? Dat klanten hun hypotheek nu niet meer kiezen op de maandlast (zoals vaak gebeurt) maar op de verdiensten van de adviseur? Gaat het uitnodigen om over de provisie te gaan onderhandelen? Zullen meer klanten zich realiseren dat je ook naar een adviseur kunt gaan die niet beloond wordt met provisies? Er zijn er immers die voor hun adviesinspanningen 'gewoon' een factuur sturen naar de klant. En als ze al producten afsluiten, de eventuele provisie daarvan verrekenen met die factuur. 

Interesseert het jou hoeveel een adviseur aan jouw hypotheek verdient? Wil je bij andere producten en diensten ook weten wat de marge is? Het is en  blijft een lastig onderwerp. De doelstelling van de provisietransparantie is wel duidelijk: het terugdringen van provisiegestuurd adviseren. Of dat er ook mee bereikt wordt vragen wij ons sterk af.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6651
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |