hypotheek offerte vergelijking


Extra betalen voor risico bij tophypotheken

02.04.2009 - Voor tophypotheken moet je vanaf vandaag bij de hypotheekverstrekkers van de ABN AMRO Hypotheken Groep fors meer gaan betalen dan voor hypotheken die niet tot de hoogste risicoklasse behoren.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Meestal wijzigen hypotheekverstrekkers hun rente voor alle rentevastperiodes. Of de hypotheekrente wordt voor maar enkele periodes aangepast. Of de korte rentevastperiodes krijgen een lagere hypotheekrente terwijl de lange termijn tegelijk verhoogd worden. De wijzigingen worden normaal gesproken op alle 'renteklassen' toegepast, al werd de laatste tijd nog weleens een uitzondering gemaakt voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

De rentewijziging die MoneYou per vandaag doorvoert is nog eens anders ingezet. De hypotheekrente wordt verlaagd voor verstrekkingen tot 100% van de executiewaarde, maar verhoogd voor verstrekkingen daarboven. Voorheen was het verschil tussen deze  twee categorieën maar 0,1% - dat is nu opgevoerd naar 0,3%.

Het is niet heel gek. Banken houden niet zo van risico. Het risico op een NHG-hypotheek is nihil voor de bank, daarom is de rente voor deze hyotheken het laagste. Hypotheken zonder NHG verstrekken ze voor eigen risico. Het risico loopt op naarmate het verstrekkingspercentage (de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de executiewaarde van de woning) toeneemt. Immers: als een woning gedwongen verkocht moet worden door betalingsproblemen is de verwachting dat de opbrengst in de buurt van de getaxeerde executiewaarde ligt. Verstrekt de bank een hypotheek die hoger is dan deze executiewaarde, dan nemen ze dus een duidelijk risico dat een deel van de hypotheek niet afgelost kan worden uit de verkoopopbrengst.

Ze willen dus best risico nemen, maar daar moet dan wel voor betaald worden. Waar de hypotheekrente in het algemeen dus omlaag gaat maken ze van de gelegenheid gebruik om het risico van verstrekkingen boven de executiewaarde door te vertalen in de rente.

Auteur: Anton de Groot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, hypotheekverstrekkers, hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Henk J. Spijkerman | Geplaatst op 16 april 2009 om 07:33
Het is schandalig dat de veroorzaker van alle recessie-ellende ook nog extra wil gaan verdienen aan hypotheeknemers.

1- De banken krijgen financiële steun van de belastingbetaler.
2- De hypotheekrente wordt verhoogd voor leningen >75% van de executiewaarde.
3- Er wordt in de regel een levensverzekering/kapitaalverzekering verlangd voor het bedrag dat boven de executiewaarde verstrekt wordt.
4- Mogelijk wordt extra verlangd een inkomensverzekering af te sluiten.

Het wordt tijd dat de toezichthouder financielemarkten daarop gaat letten en de geldverstrekkers/ intermediairs daarbij nauwlettend op de vingers kijkt en daadwerkelijk ingrijpt bij onregelmatigheid.

Van alle huidige economische- en financiële ongemakken op de “markt”, hebben de Banken en verzekeraars nog steeds niets geleerd. Zij bepalen nog steeds de “markt”.

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5548
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |