hypotheek offerte vergelijking


Banken gaan zich bemoeien met huizenveilingen

05.05.2009 - De hypotheekbanken in Nederland zijn helemaal niet tevreden met de opbrengst van woningen bij openbare verkoop. De gerealiseerde prijzen zijn ze veel te laag, daar willen ze verandering in brengen.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Tot op heden was de openbare verkoop van woningen toch vooral een zaak van notarissen en handelaren. De banken stellen dat de opbrengst van de woningen op huizenveilingen veel te laag is. Bovendien zouden de veilingen veel meer open moeten staan voor particuliere kopers.

Omdat de termijn die men heeft om tot kopen over te gaan redelijk kort is, kan een geïnteresseerde particulier vaak de financiering niet op tijd rond hebben om serieus mee te doen in de biedingen. Daardoor is het openbaar verkopen van een huis eigenlijk een feestje voor handelaren. Die bemachtigen daar huizen voor veel te lage prijzen. Om ze vervolgens - redelijk op hun gemak - door te verkopen met een behoorlijke winst.

Het realiseren van betere prijzen en grotere kansen voor particulieren zou mogelijk gemaakt worden door het creëren van grotere veilingregio's. Nu zijn veilinglocaties nog redelijk kleinschalig, waardoor er gemakkelijk prijsafspraken gemaakt kunnen worden tussen handelaren. Zoals een mevrouw van Quion stelt in het FD:  'Er zijn bijna altijd prijsafspraken. De boel is al verdeeld voor de veiling.'.

Het is natuurlijk niet vreemd dat banken zich opeens gaan bemoeien met de executoriale verkopen van woningen. Nu de huizenprijzen niet meer stijgen en zelfs dalen is het risico voor een bank groter en groter dat er een restschuld overblijft nadat de woning verkocht is. Het is niet zo dat de bank deze restschuld zomaar even kwijtscheldt, maar het kan wel een behoorlijk probleem opleveren om dat openstaande bedrag werkelijk nog van de schuldenaar te krijgen. Hij heeft immers zodanige financiële problemen dat de hypotheeklast lange tijd niet meer opgebracht kon worden en de woning gedwongen verkocht moest worden. Logisch dat de banken graag zien dat de huizen meer opleveren in de openbare verkoop - dat betekent immers dat er geen of in ieder geval lagere restschulden overblijven.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: banken, huizenmarkt, huizenprijs, koopwoningen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Nisa Salarbaks | Geplaatst op 29 juni 2010 om 16:10
Banken zouden een mogelijkheid moeten creeen,om van tevoren een hypotheek berekenig te maken voor particuliere kopers,die op de veiling een huis willen kopen.
Dit bespoedigt de koop.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7352
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Nieuwe nieuwbouwgaranties

Tot voor kort was er een - inmiddels goed bekende - garantieregeling voor nieuwbouwwoningen: de GIW-garantie. Waarom die garantie precies moest verdwijnen is niet bepaald duidelijk. En nu? Nu zijn er nieuwe garanties voor in de plaats gekomen.

Lees verder

Hoe verjaag je scheefwoners?

Scheefwonen is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Mensen die tegen een laag huurtje wonen, inmiddels een riant inkomen hebben - maar toch niet uit hun goedkope huurwoning vertrekken. Lastig voor de doorstroming. Wat te doen?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |