hypotheek offerte vergelijking


Aflossingsvrije hypotheek verbieden?

19.05.2009 - Arie Slob van de Christen Unie wil graag met het kabinet discussieren over de aflossingsvrije hypotheek. Hij praat niet letterlijk over een verbod, al zal dat wel zijn wat hij bedoelt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Slob vindt dat het beter en logischer is om een lening zo snel mogelijk af te lossen. Dat je geld moet lenen om een woning te kunnen aankopen vat hij wel. Het lang aanhouden van een hoge hypotheek verdient volgens hem echter geen voorkeur.

Op zich heeft hij natuurlijk gelijk. Blijvend hoge leningen zorgen ervoor dat je veel rente moet betalen over de hele looptijd en dat je bovendien het risico loopt dat je het hypotheekbedrag niet kunt terugbetalen door een waardedaling van de woning.

Ons fiscale systeem vraagt er echter om dat je een hypotheek zo hoog mogelijk houdt. Zolang het netto rendement op kapitaalopbouw hoger is dan de netto rente (na de hypotheekrenteaftrek) die je betaalt voor je hypotheek is het financieel simpelweg slimmer om niet af te lossen.

We zijn dan ook benieuwd hoe hij zich het aanpakken van de aflossingsvrije hypotheek voorstelt. Mag een aflossingsvrije hypotheek helemaal niet meer? Mogen hypotheekvormen met uitgestelde aflossing dan ook niet meer? Kunnen we meteen bijna het hele assortiment aan hypotheekvormen de deur uit gooien. Iedereen aan de annuïteitenhypotheek is dan het devies. Houd je de hypotheekrenteaftrek dan nog wel in stand of stoppen we daar dan ook meteen maar mee? 

Of zou hij het milder bedoelen? Een beperking van de hoogte van het aflossingsvrije deel in een hypotheek bijvoorbeeld. Je zou daarvoor de NHG-normen als leidraad kunnen nemen: maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij.  Wil je meer lenen - okay, maar daar moet dan op afgelost worden. 

We zijn benieuwd of de discussie die hij wenst te voeren er daadwerkelijk komt. Of was dit alleen een opmerking tijdens de rondetafeldiscussie over de kredietcrisis van de Christen Unie?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aflossingsvrije hypotheek, hypotheek, hypotheekrenteaftrek, hypotheekvorm, hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: joop m. luster | Geplaatst op 03 augustus 2009 om 00:25
Slob plaatst vraagtekens bij de (on)wenselijkheid van de aflossingsvrije. Hillen van het CDA noemt het zelfs een pervers systeem en wie ben ik om hem daarbij tegen te spreken. De "politiek" heeft het systeem van HRA uit de hand laten lopen door de discussie over nut en noodzaak ervan uit de weg te gaan. Als in een moeras zijn we daardoor weggezonken en belang gekregen bij het in stand houden van een structureel woningtekort.Moreel zeer ongemakkelijk.Door: Hans | Geplaatst op 05 augustus 2009 om 22:28
Ik heb zelf een aflossingvrije hypotheek.
Ik mag namelijk wel 10 procent aflossen p/jaar
Omdat ik 65 jaar ben is het belastingtechnies minder intersantZelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10589
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |