hypotheek offerte vergelijking


Moeten huiseigenaars geholpen worden?

26.05.2009 - Politiek en belangenorganisaties zijn er maar druk mee: het bedenken van plannen om huiseigenaren die in de financiŽle problemen komen te helpen. De vraag is: moeten ze eigenlijk wel geholpen worden?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wie een eigen huis met een hypotheek heeft loopt altijd een bepaald risico. Immers: als je de hypotheek niet meer kunt betalen kun je niet in dat huis blijven wonen. Dan zijn er twee mogelijkheden: óf je verkoopt de woning zelf, óf het komt zover dat de bank overgaat tot gedwongen verkoop. Dat is erg naar, want dan moet je op zoek naar een ander dak boven je hoofd.

Nog vervelender is het wanneer op het moment van die verkoop blijkt dat de woning minder geld oplevert dan je open hebt staan aan hypotheek. Dat is vooral het geval bij mensen die de woning in de laatste jaren hebben aangeschaft en toen de koopsom plus (bijna) alle kosten hebben gefinancierd met een hypotheek. Dan is de kans groot dat de huidige waarde niet volstaat om de openstaande hypotheekschuld mee af te lossen. Gevolg is dat je niet alleen je huis kwijt bent: je houdt er ook een restschuld aan over. Een schuld die je lastig zult kunnen terugbetalen, aangezien je in de financiële problemen zit. Anders had je niet hoeven te verkopen.

Voor mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er al een verlichting: ze kunnen hun maandlasten een tijdje niet (geheel) betalen door gebruik te maken van de Woonlastenfaciliteit. Daarmee wordt de schuld echter alleen maar groter. De niet betaalde bedragen worden namelijk niet kado gegeven - ze worden opgeteld bij het openstaande hypotheekbedrag. Dit geeft dan een tijdje de ruimte om een nieuwe baan te vinden, zodat daarna gewoon doorgeleefd kan worden in de huidige woning.

Er gaan nu veel stemmen op die stellen dat een soortgelijke regeling er ook moet komen voor degenen die een hypotheek zonder NHG hebben. Het lastige is de vraag wie hiervoor verantwoordelijkheid wil nemen. De banken? Die zitten niet te springen om hogere hypotheekschulden te laten opbouwen door mensen die in financiële problemen zitten. Moet er achteraf alsnog verkocht worden, dan kan het immers zo zijn dat de bank blijft zitten met een nog hogere oninbare restschuld. De overheid? Tja, dat zou kunnen. Tegenstanders vinden echter dat woningeigenaren die teveel risico hebben genomen niet van uit belastinggeld gecompenseerd hoeven te worden.

Dat is op zich wel een begrijpelijke reactie. Wie in een te dure huurwoning zit en de huur niet meer op kan brengen krijgt immers ook geen huurtoeslag - als de huur hoger is dan de daarvoor geldende grens. Die moet ook op zoek naar een andere woning. Okay, er is geen sprake van een restschuld. Tja, dat is nu eenmaal het risico van kopen met een topfinanciering.

Wat natuurlijk ook meespeelt is de woningmarkt. Als alle huiseigenaren met financiële problemen al snel hun huis moeten verkopen is dat funest voor de woningmarkt. En die ligt er toch al zo lekker rooskleurig bij. Dan speelt alleen ook nog de vraag: wanneer krijgt men hulp, en wanneer niet? Hoe wordt bepaald of de financiële problemen buiten de eigen schuld liggen? Wie ontslagen wordt kan ook ernstig snijden in andere kosten, waardoor de hypotheeklast nog wel opgebracht kan worden. Dan hoeft er niemand op te draaien voor restschulden en hoeft de woning ook niet in de verkoop.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huiseigenaren, hypotheek, hypotheek afsluiten, hypotheekmarkt, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (4)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Gedupeerde huiseigenaar | Geplaatst op 26 mei 2009 om 14:27
En wat als de bank de zorgplicht ontdoken heeft ?
Dus een veel te hoge hypotheek heeft gegeven aan iemand met zeer laag inkomen ?Door: van Vliet | Geplaatst op 01 juli 2009 om 11:39
Als reactie op Gedupeerde huiseigenaar:

Een bank dient ten alle tijden zijn zorgplicht na te komen, hiervoor krijgt hij immers voor betaald, d.m.v. de doorloopprovisie. Dit geldt tevens voor tussenpersonen. Daarnaast gelden er gedragscodes waaraan een bank zich dient te houden. wanneer ben boven de gedragscode wil financieren, dient er een sluitend verhaal gegeven te worden, waardoor blijkt dat de cli√ęnt de maandlasten kan behappen.Door: m de fijter | Geplaatst op 01 juli 2009 om 16:03
als de hypotheek is afbetaald, is hij dan ook automatisch ontbonden ?Door: Kevin | Geplaatst op 08 oktober 2010 om 11:48
Vind het vergelijk met een te hoge huur niet helemaal terecht. Immers met het niet betalen van de huur word je in het meest extreme geval uitgezet. Als een woning hebt door middel van koop, en je word uitgezet, gaat je woning weg tegen de executiewaarde en zit je met een formidabele restschuld.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6399
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |