hypotheek offerte vergelijking


Maximale hypotheek wordt overschreden

09.06.2009 - Op basis van informatie van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) kopt De Telegraaf met 'Hypotheekadviseurs in de fout'. Natuurlijk moet je daar wel wat meer genuanceerd naar kijken.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Navraag onder de door de SEH erkende adviseurs leverde op dat een grote groep adviseurs geregeld maximale hypotheek, zoals voorgeschreven door de Gedragscode voor het verstrekken van hypotheken, overschrijdt. Die overschrijdingen zijn niet verboden - de Gedragscode biedt ruimte voor de zogenaamde maatwerktoets. Daarmee mag het algemene maximum van grofweg 4,5x het bruto jaarinkomen overschreden worden, als hiervoor een goede motivatie wordt geleverd.

Een belangrijk punt hierbij is dat de geldverstrekker beslist of ze een hypotheekaanvraag wel of niet honoreert. Eigenlijk kan een hypotheekadviseur de normen dus niet overschrijden, die maakt immers alleen maar gebruik van de ruimte die de geldverstrekker biedt. Die ruimte is duidelijk kleiner geworden de afgelopen tijd - en daarmee het aantal hypotheken dat de standaardnorm van de Gedragscode overschrijdt ook.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat een hypotheekadviseur wel mede verantwoordelijk is voor de hypotheek die hij voor zijn klanten aanvraagt. De adviseur (kan natuurlijk ook een vrouw zijn) kan immers tegen een klant zeggen dat hij het niet verantwoord vindt en op basis daarvan weigeren de gewenste hypotheek aan te vragen. Je moet je alleen afvragen in hoeverre de klant daarmee beschermd is. Welnee: als de klant die woning graag wil kopen gaat hij gewoon naar de volgende adviseur, die de aanvraag wel doet. Waarschuwen kan een adviseur zeker wel, wegsturen heeft echter doorgaans geen toegevoegde waarde.

 

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheek advies, hypotheek afsluiten, hypotheek berekenen, hypotheekadviseurs, maximale hypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6949
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |