hypotheek offerte vergelijking


Olie op het vuur bij AFM

11.06.2009 - Het onderzoek van de SEH, waaruit bleek dat veel hypotheekadviseurs regelmatig een hogere hypotheek adviseren dan het maximum volgens de Gedragscode, is natuurlijk koren op de molen van de AFM.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

We zijn nog niet vergeten dat de AFM kort geleden met de mededeling kwam dat er een verbod zou komen op het verstrekken van tophypotheken. Die actie ging niet door, de politiek heeft daar een stokje voor gestoken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de AFM graag iets wil doen aan de hoge hypotheken die consumenten afsluiten. Hoogervorst schijnt er slecht van te slapen, zijn wens om de hoogte van de hypotheken die Nederlanders afsluiten omlaag te krijgen is als een heilig vuur.

Het onderzoek van de SEH dat afgelopen dinsdag gepubliceerd werd wakkert dit vuurtje bij de AFM lekker aan. Direct reageert onze financiële waakhond met de mededeling dat er gewerkt wordt aan voorstellen om de verstrekkingsregels verder aan te scherpen. Nu is met zo'n aanscherping op zich natuurlijk niets mis, zolang het in het belang is van de consument. De Consumentenbond vindt het in ieder geval niet nodig, die geeft aan dat het de verantwoordelijkheid van de hypotheekadviseur is om in te schatten wat haalbaar is voor de klant. En de verantwoordelijkheid van de AFM om te controleren of die adviseur dat goed doet.

De vraag is echter - die is in de discussie rondom de tophypotheken ook al gesteld - of het niet meer in het belang van de banken is. Die willen immers minder risico lopen, maar willen hun acceptatiebeleid ook weer niet te sterk laten afwijken van de markt. Wanneer er een wettelijk strakke grens komt over wat er wel en niet mag kan de bank zeggen: 'ik zou het je wel willen verstrekken maar het mag niet, helaas'. Omdat andere banken dat dan ook niet mogen heeft dit geen invloed op de concurrentiepositie.

Wij zijn erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Als nieuwe voorstellen van de AFM om de maximale hypotheekverstrekking in te perken wel doorgang vinden kan dat een behoorlijke invloed hebben op de leencapaciteit van veel Nederlanders. En daarmee op de woningmarkt en de huizenprijzen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: AFM, consumentenbond, huizenprijs, hypotheek, hypotheekadviseurs, maximale hypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4309
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |