hypotheek offerte vergelijking


Duurder kopen met garantie

17.06.2009 - Het lijkt er nu echt van te komen: de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. Vrijdag neemt de ministerraad de formele beslissing over een voorstel van minister Van der Laan om de grens op te trekken naar € 350.000.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De Tweede Kamer vraagt al veel langer om zo'n verhoging, net als allerlei partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt. Ze zijn ervan overtuigd dat een hoger maximum voor een hypotheek met NHG de verkoop van woningen een impuls zal geven. Er zijn al maanden voorbij gegaan waarin het kabinet de verhoging niet wilde doorvoeren. Minister Van der Laan gaat nu dus overstag.

Zal het verhogen van de NHG-grens de woningmarkt nu inderdaad zoveel helpen? Wij zijn er nog niet helemaal van overtuigd. Natuurlijk is het prettig voor kopers van huizen tussen de € 236.000 en € 312.500 als het nu mogelijk wordt om een hypotheek met NHG af te sluiten. De rente is ruim lager, de volledige koopsom plus kosten (max 12% bijeen bestaande woning) kan gefinancierd worden, en als de woning gedwongen verkocht moet worden zonder dat jou dat kan worden aangerekend, wordt de restschuld waarschijnlijk kwijtgescholden.

Maar... zal het een aarzelaar over de streep trekken? Als jij nu even geen woning durft te kopen omdat je twijfelt aan jouw eigen financiële toekomst, durf je het dan wel als je NHG krijgt? Omdat je maandlasten dan lager zijn? Of vind je de stap om te kopen nog steeds te eng?

Er wordt wel bij gezegd dat de verhoging tijdelijk zal zijn: tot 1 januari 2011. Dat zorgt er dan misschien voor dat mensen die een woningaankoop voor zich uitschuiven toch in 2009 of 2010 echt actief worden op de woningmarkt. Is dit niet een erg zware beïnvloeding van het gedrag van mensen? Mislopen van voordeel doen we niet graag, waardoor het nog weleens een stormloop op NHG-hypotheken zou kunnen worden eind 2010.

Wat overigens niet hoeft te betekenen dat het evenzoveel woningaankopen zijn. Je kunt immers ook een hypotheek met NHG krijgen bij woningverbetering. Die verbetering hoeft niet veel voor te stellen. Er zijn natuurlijk veel hypotheken tussen € 265.000 en € 350.000 die nu niet in aanmerking komen voor NHG en dan eventueel overgesloten kunnen worden naar NHG. Leuk voor die mensen, als het rentevoordeel de oversluitkosten goedmaakt. Dat soort acties doen echter niets voor de woningmarkt.

Wij zijn heel benieuwd naar het effect van deze verhoging van de maximale hypotheek met NHG!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: banken, bankgarantie, hypotheek, hypotheken, nationale hypotheek garantie (NHG)
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 6735
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |