hypotheek offerte vergelijking


Variabele hypotheekrente duidelijk genoeg?

28.07.2009 - De AFM start een onderzoek naar de variabele hypotheekrente die de verschillende banken in rekening brengen. Niet zo zeer naar de hoogte ervan, maar naar de wijze van vaststellen en de communicatie erover.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat je voor de rente van je hypotheek kunt kiezen wat je doet: voor meerdere jaren vastzetten, of een variabele hypotheekrente nemen. Vastzetten geeft zekerheid, bij variabel zullen de maandelijkse lasten van de hypotheek steeds wijzigen. Het rentepercentage verandert dan immers iedere maand.

Aanhangers van de variabele rente stellen dat ze daarmee uiteindelijk altijd het goedkoopst uit zijn. Rentestatistieken over een heleboel jaren tonen dat ook aan, al vraag ik me af in hoeverre dat nog van toepassing is na de enorm lage rente die de afgelopen jaren van toepassing was op lange rentevastperiodes. Er zijn inmiddels mensen die een hypotheek met de rente 20 jaar vast voor 4% hebben - of je daar met een variabele hypotheekrente onder gaat komen, over die hele 20 jaar gezien?

Op dit moment ligt de variabele rente heel erg laag. Tenminste, bij een aantal geldverstrekkers. De banken die hun variabele rente direct koppelen aan het Euribor-tarief hebben blije klanten. Zelfs al hebben veel van die banken hun 'vaste' opslag op dat Euribor-tarief in de afgelopen tijd wel verhoogd. Helemaal spekkoper zijn de klanten van ING: daar is de opslag niet verhoogd en ligt de variabele hypotheekrente nu onder de 1,5%!

Minder blij zijn de klanten van banken waar de variabele rente niet op zo'n duidelijke manier wordt vastgesteld. Die zijn immers overgeleverd aan de willekeur: de bank kan doen wat ze wil met de hypotheekrente die deze mensen moeten betalen.

Waar het in het onderzoek van de AFM om gaat, is de vraag hoe het variabele tarief wordt vastgesteld en of de communicatie daarover wel duidelijk genoeg is. De uitkomst zal vast zijn dat er grote verschillen zijn en dat de communicatie veel te wensen overlaat. Het zal me niet verbazen als er een verplichting voor banken komt om te werken met een vaste opslag. Wel zo duidelijk.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: euribor, hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, variabele hypotheekrente
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (4)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: jan hulsman | Geplaatst op 11 augustus 2009 om 11:55
De variabele rente van ING wijzigt per 01-10-2009. Dan wordt de opslag 1.4%hoger. Tevens mag maar 50% varabel zijn en de rest vast voor 5 jaar. Heden, 11-08-2009 is het zelfs helemaal niet mogelijk om een variabele rentehypotheek af te sluitenDoor: Audri | Geplaatst op 26 oktober 2009 om 19:33
Dat is een goede zaak, anders zouden teveel mensen nu een te hoge hypotheek kunnen afsluiten voor de huidige (extreem) lage Euribor tarieven.Door: denis | Geplaatst op 30 januari 2010 om 12:48
mijn rentevasteperiode is afgelopen en die wilde ik wijzigen in een variabele rente. Dat kan niet meer wordt mij verteld(ing bank). vanaf mei 2009 kan je niet meer kiezen voor variabele rente. Maar als je nu als nieuwe klant komt met dus een nieuwe hypotheek dan kan het weer wel. want anders gaat betreffende klant dus naar een andere aanbieder en dan loopt ING een klant mis. De bestaande klanten hebben dus minder rechten dan nieuwe. De oude klanten dienen minimaal 1 jaar vast te nemen. en nieuwe klanten kunnen wel variabele rente kiezen.....Door: Inge | Geplaatst op 25 oktober 2010 om 17:20
De variabele rente is -zo zeggen de rentegrafieken- uiteindelijk, over een langere looptijd bekeken, altijd de meest voordelige keuze voor je hypotheekrente. Je moet alleen er wel tegen kunnen (vooral financieel) dat de maandlasten onzeker zijn en soms behoorlijk kunnen stijgen! Sommige mensen gaan hier heel verstandig mee om: ze bepalen welke rente ze betaald zouden hebben als ze de rente langer vastgezet hadden, rekenen iedere maand het verschil uit met wat ze met de variabele hypotheekrente betalen, en zetten dat apart voor duurdere tijden. Zo ontstaat er een spaarpot waaruit geput kan worden als de variabele rente een tijdje hoger is. Na afloop van de anders gekozen rentevastperiode kunnen ze zo precies zien wat ze dus aan hypotheekrente bespaard hebben.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 10988
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |