hypotheek offerte vergelijking


Spaarhypotheek: staar je niet dood op de rente!

30.07.2009 - Bij het selecteren van de meest interessante hypotheek zijn veel mensen geneigd om vooral te kijken naar het rentepercentage dat in rekening wordt gebracht. Dat is echter niet altijd zaligmakend.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De spaarhypotheek is in deze onzekere tijd ongekend populair. Was het afsluiten van een spaarhypotheek enkele jaren geleden bijna zeldzaam, nu kiezen veel mensen hiervoor. Dat kan dan gaan om een spaarhypotheek met een verzekering, maar ook in de vorm van banksparen.

De reden voor de populariteit is goed te begrijpen: de spaarhypotheek geeft volledige zekerheid over het op te bouwen kapitaal, waarmee (meestal een deel) van de hypotheek aan het eind van de looptijd afgelost wordt. Na de drama's met beleggingspolissen en enorme koersdalingen is beleggen op dit moment niet bepaald hot. De veiligheid van de spaarhypotheek spreekt veel mensen aan.

Bij een spaarhypotheek is de rente die je betaalt over het geleende geld ook direct het rendement dat je krijgt op de spaarpot, waarmee je kapitaal opbouwt. Omdat dit rendementspercentage 100% vaststaat heb je die volledige zekerheid over de opbouw. Ook heeft het een prettige dempende werking op de maandlasten bij renteschommelingen. Bij een hogere rente hoef je immers een kleiner bedrag per maand in te leggen om hetzelfde eindkapitaal te bereiken. Dus betaal je bij een gestegen percentage wel meer rente, maar aan de andere kant ben je minder geld kwijt aan de spaarpot. De maandlast stijgt daardoor duidelijk minder dan bij andere hypotheekvormen.

Die koppeling tussen het rendement op de spaarpot en de rente op de lening betekent ook dat de spaarhypotheek met de laagste rente niet per definitie de voordeligste is. Er is allereerst die dempende werking, en daarnaast zijn de totale maandlasten ook nog afhankelijk van de premie die betaald moet worden voor het afdekken van het overlijdensrisico. Bij een spaarpolis zit dat meteen in de verzekering verwerkt, maar daardoor kan die dekking ongemerkt veel te duur zijn. Bij een bankspaarhypotheek is dat anders: daar moet het overlijdensrisico nog apart afgedekt worden en kun je dus kiezen voor de voordeligste verzekering.

Kortom: bij het uitzoeken van de beste hypotheek moet je sowieso niet alleen naar de rente kijken - zeker ook naar de voorwaarden. En bij de spaarhypotheek is de hypotheekrente al helemaal niet alleen bepalend voor de uiteindelijke maandlast.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheekrente, maandlasten, rente, rentetarieven, spaarhypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Jorn | Geplaatst op 02 september 2009 om 11:47
Staar je niet dood? Staar je je niet blind bedoel je.Door: Anne | Geplaatst op 02 november 2010 om 20:44
Zelf hebben wij ook een spaarhypotheek. Het ondoorzichtige van deze hypotheek is dat je niet ziet waar de rente over het totaal bedrag naar toe gaat. Is het trouwens ook mogelijk om geen overlijdensrisico te nemen????Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 17734
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |