hypotheek offerte vergelijking


Oppassen met verhuren

04.08.2009 - Als je twee huizen bezit, bijvoorbeeld doordat je al nieuwbouw had gekocht voordat de crisis losbrak, zijn de dubbele lasten maar voor een bepaalde tijd te dragen. Bij het ontbreken van uitzicht op verkoop ga je over oplossingen nadenken.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Eén van die oplossingen is het verhuren van je huis. Dat compenseert dan tenminste de lasten van de hypotheek op je oude woning. Als het even tegenzit heb je naast de nieuwe en de oude hypotheek ook nog een overbruggingskrediet lopen, en over al die leningen moet de maandelijkse rente wel betaald worden.

Verhuren heeft echter een hoop haken en ogen waar je in eerste instantie misschien niet over nadenkt. Allereerst moet je toestemming hebben van de bank waar je hypotheek loopt. Zij lopen immers een groter risico op een verhuurd huis: als de woning verkocht moet worden omdat jij de lasten niet meer betaalt, kunnen ze de huurders er niet zomaar uitzetten. En verkoop in verhuurde staat levert een stuk minder op dan zonder huurders.

Omdat de Leegstandwet ruimte geeft voor tijdelijke verhuur, waarbij de verhuurder de huurders wel weg kan sturen met een opzegtermijn van drie maanden, staan banken misschien toch open voor deze oplossing. Als de bank die toestemming geeft, dan heeft dat vaak hogere lasten tot gevolg door een opslag op de rente en een verplichte maandelijkse aflossing.

En dan de fiscale gevolgen... die zijn niet misselijk. Een verhuurde woning valt niet onder de eigenwoningregeling, waardoor de belastingheffing niet plaatsvindt in box 1. De waarde van het huis wordt belast in box 3 een de rente is niet meer fiscaal aftrekbaar. De huurinkomsten zijn gelukkig ook niet belast, in box 3 betaal je immers belasting over fictief inkomen (vermogensrendementsheffing).

Een echt probleem is dat je een woning die verhuisd is naar box 3 daarna niet meer terug kunt zetten in box 1, ook al besluit je uiteindelijk er weer zelf te gaan wonen. En het verhuren van je huis wordt voor de fiscaal gezien als vervreemding, waardoor de bijleenregeling direct gaat werken.

Al met al is het oppassen met verhuren. Laat je goed voorlichten over de (mogelijke) gevolgen, zodat je niet later alleen nog maar meer problemen hebt - terwijl je met het verhuren van je woning juist problemen wilde oplossen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenmarkt, huizenprijs, huren, huurwoningen, verhuren
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: C. Smid | Geplaatst op 09 september 2009 om 18:20
Ik kan de volgende opmerking in dit verhaal niet plaatsen:

"Een echt probleem is dat je een woning die verhuisd is naar box 3 daarna niet meer terug kunt zetten in box 1, ook al besluit je uiteindelijk er weer zelf te gaan wonen."

Naar mijn weten geldt bovenstaande beperking alleen indien het gaat om een leeg huis dat te koop staat, en gedurende die periode tijdelijk is verhuurd. Kan de auteur nader verklaren waar zij de conclusie uit haalt dat deze beperking (bestaande uit een niet-herleving van BOX 1) ook geldt ingeval de eigenaren de woning weer in gebruik nemen als hoofdverblijf??Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 16538
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Lees verder

Hypotheekrenteaftrek en de standpunten van de politieke partijen

Alle politieke partijen hebben al hun speerpunten in het partijprogramma samengevat en zijn nu onderling met elkaar in debat. Wie er straks als sterkste uit de bus komt, mag in ieder geval zijn borst nat maken wat betreft het onderwerp: hypotheekrenteaftrek.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |