hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekverstrekking steeds strenger

11.08.2009 - Er komen steeds weer berichten vanuit hypotheekverstrekkers zat ze de acceptatienormen wat verder aanscherpen. Is het straks nog wel mogelijk om een hypotheek te krijgen?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Vorige week kwamen twee geldverstrekkers met de mededeling dat ze hun acceptatiebeield hebben aangepast. Dat dit niet om een versoepeling gaat kun je natuurlijk wel raden. Je hoeft immers niet te verwachten dat banken en verzekeraars in de huidige markt makkelijker geld uitlenen voor het kopen van een huis.

Een verscherping van de regels dus. De strengere regels hebben voornamelijk betrekking op de waarde van de woning die gefinancierd wordt.

ZwitserLeven gaf aan dat het niet meer mogelijk is om een nieuwe hypotheek te krijgen zonder dat er een officiële taxatie plaatsvindt. Bij een lage hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt vaak ook akkoord gegaan met het aanleveren van een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde geeft immers ook een beeld van de waarde van het pand, en een taxatierapport kost de klant alleen maar geld.

Ook Nationale Nederlanden kwam met aanpassingen. Een WOZ-beschikking mag nog wel als waardebepaling, maar dan wordt de executiewaarde nu gesteld op 80% van de WOZ-waarde, wat voorheen 90% was. Bovendien verhoogt Nationale Nederlanden de opslag voor hypotheken boven de 90% van de executiewaarde van 0,2% naar 0,4%.

Dat de regelverscherpingen over de verstrekking ten opzichte van de waarde gaan is niet zo vreemd.

Allereerst zijn er voor de verstrekking ten opzichte van het inkomen al behoorlijk strenge regels vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Als banken zich volledig aan deze Gedragscode houden geven ze op inkomen niet bepaald ruime hypotheken. Ze kunnen er overigens wel van afwijken, en dat gebeurt ook regelmatig, met zogenaamde 'maatwerk'aanvragen. Daarmee worden banken ook wel voorzichtiger.

Bovendien is het risico op een echte prijsdaling van de huizen in Nederland nog niet geweken. Op het moment dat de prijzen echt instorten neemt het risico van de banken (op restschuld bij gedwongen verkoop) flink toe. Daarom zijn ze nu voorzichtiger, logisch.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenprijs, hypotheek, hypotheek afsluiten, hypotheek oversluiten, hypotheekverstrekkers, zwitserleven
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7325
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |