hypotheek offerte vergelijking


Nieuw executiesysteem op komst

25.08.2009 - Bij gedwongen verkoop leveren huizen veel minder op dan in de vrije verkoop. Da's bekend, vandaar de term 'executiewaarde'. Maar het verschil is de banken te groot. Reden om een nieuw systeem van gedwongen verkoop van woningen in te gaan voeren.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De bedoeling is dat het nieuwe systeem in oktober al operationeel is, nadat er in de maand september mee proefgedraaid wordt. Er komen veilingdagen, die veel beter toegankelijk zijn voor geïnteresseerde particulieren dan het huidige veilingsysteem.

De veilingen worden tot nu toe overheerst door handelaren. Er zijn zelfs hardnekkige geruchten dat er daarbij onderlinge prijsafspraken gemaakt worden, waardoor de huizen voor veel te weinig geld overgaan naar een handelaar. Die daar vervolgens grove winst op kan maken door het huis gewoon in de markt te verkopen.

Daar is het principe van gedwongen verkoop natuurlijk niet voor bedoeld. Een lagere opbrengst is ingecalculeerd in de getaxeerde executiewaarde. Daarbij wordt echter alleen rekening gehouden met het timingsaspect: de verkoper kan niet wachten tot er een gunstig moment is om te verkopen en kan ook niet wachten op betere biedingen. Het hoogste bedrag dat er op een veiling geboden wordt, dat wordt de verkoopprijs.

Tot voor kort hadden de banken niet veel haast om hier iets aan te doen: over het algemeen was de opbrengst nog steeds wel hoger dan de hypotheek. De bank hoefde er dus niet vaak op in te leveren. Dat de ex-eigenaar van het huis, die toch al in dikke financiële problemen zat, er minder aan overhield was geen reden om het systeem om de schop te zetten.

Door de veranderende woningmarkt wordt nu het risico van de banken steeds groter. Nu is het dus opeens wel belangrijk dat er iets verandert aan het handje-klap karakter van de gedwongen verkoop. Maar goed, wat de motivatie ook is - het is goed dat er iets aan gedaan wordt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: executiewaarde, huizenmarkt, huizenprijs, hypotheek, wonen, woningmarkt
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 3538
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |