hypotheek offerte vergelijking


Schaf de hypotheekrenteaftrek maar af

08.09.2009 - Het is weer zover: de hypotheekrenteaftrek wordt ter discussie gesteld. Dit keer is het Jan Nagel, die vandaag het programma voor zijn nieuwe partij OokU presenteert.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Nagel heeft het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek als prominent item in zijn partijprogramma opgenomen. Hij zegt hierover: „Het huidige systeem is onrechtvaardig omdat het rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek het meest laat profiteren en de belastingbetaler daarvoor opdraait.” 

Jan Nagel stelt niet dat de aftrek helemaal zou moeten verdwijnen. Wie een eerste woning aankoopt zou over de gehele benodigde hypotheek gewoon hypotheekrenteaftrek krijgen. Vervolgens wordt die aftrek verlaagd door het aftrekbare deel van de hypotheek ieder jaar met 3,33% omlaag te brengen. Dan is de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar verdwenen.

Op dit moment vervalt de aftrek ook na 30 jaar, maar dan in één keer. Dus misschien is dit helemaal nog niet zo'n gek voorstel. Voorkomt in ieder geval de 'netto lasten schok' voor de mensen die niet opletten met die dertigjaarstermijn. Het stimuleert mensen om jaarlijks een deel van hun hypotheek af te lossen. Verplicht is het niet, alleen gaan dan je netto lasten omhoog door het steeds verder afzwakken van de aftrek.

CDA-specialist op hypothekengebied, Hans Hillen, ziet wel iets in het voorstel. Dit terwijl het CDA eigenlijk niet erg open staat voor het bediscussieren van de hypotheekrenteaftrek.

Wij zijn wel benieuwd naar de details van het voorstel. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met bestaande hypotheken? Even snel gerekend: op een hypotheek van € 200.000 (en dat is laag tegenwoordig) betekent 3,3% per jaar aflossen een maandaflossing van € 550. Best veel, dat kan niet iedereen zomaar opbrengen. De rentelasten dalen echter in de loop van de jaren, dus een lastenberekening over de hele looptijd is wel leuk om te bekijken.

En zou het alleen voor starters moeten gelden? Dus niet bij doorstromen naar een volgende woning? Dat zou gaan stimuleren dat mensen zo lang mogelijk gaan wachten met het aankopen van een woning, om in één keer 'duur' te kopen. Starten in een goedkoop appartementje is dan erg ongunstig.

Zal dit een balonnetje zijn dat weer heel snel leegloopt of krijgt het een vervolg? We zullen het beleven!

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: aftrekken hypotheekrente, huizenmarkt, huizenprijs, hypotheek, hypotheekrenteaftrek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (4)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: marcel | Geplaatst op 18 september 2009 om 18:29
afschaffen ????
wat denken die dan wat er voor huizen te koop komen te staan.
er staan er nu al zoveel te koop.Door: patrick | Geplaatst op 19 september 2009 om 18:17
ja idd helemaal mee eens marcelDoor: Astrid | Geplaatst op 21 september 2009 om 19:26
Ik ben het er nog niet over eens of het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek wel zo erg is.

Het is natuurlijk niet terecht dat de hoogste inkomens ook nog eens de meeste profijt hebben bij de hypotheekrenteaftrek. Zij hebben een aftrek van 52% terwijl dat de meeste Nederlands een aftrek hebben van 42% of nog minder. Daarnaast is het ook nog zo dat de gene met een heel duur huis ook nog een max hebben in de bijtelling voor de eigen woning in de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor hebben ze dus nog meer profijt bij de hypotheekrenteaftrek.

Tevens vind ik het belachelijk dat mensen een veel te duur huizen kopen, dat ze alleen kunnen betalen door middel van de hypotheekrenteaftrek. Terwijl dat ze ook een huis zouden kunnen kopen wat iets minder riant is.
Wij gaan toch niet richting een Amerikaanse maatschappij dat het gros van de mensen met giga schulden rond lopen.

Ik vind wel dat starters en beginnende op de koopwoningmarkt in het lage sigment geholpen dienen te worden.

Zijn we niet alleen voor de hypotheekrenteaftrek omdat we dat in onze eigen portemonnee voelen.

Misschien is het zo dat wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, de laagste belasting schijf verlaagt kan worden dat we er niet veel netto op achteruit gaan en wel de rijke Nederlanders (52% belastinbetalers) meer lasten dragen.

Astrid
Door: Erik | Geplaatst op 22 september 2009 om 17:06
Astrid heb je het hier:

"Daarnaast is het ook nog zo dat de gene met een heel duur huis ook nog een max hebben in de bijtelling voor de eigen woning in de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor hebben ze dus nog meer profijt bij de hypotheekrenteaftrek."

over het eigen woningforfait? Dit is namelijk afgeschaft waardoor er geen max meer is aan de bijdrage waar jij het volgens mij over hebt.Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7563
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |