hypotheek offerte vergelijking


AFM waagt nieuwe poging met tophypotheek

09.09.2009 - Het lijkt alweer lang geleden dat de AFM de hypotheekmarkt opschudde met de aankondiging van een verbod op de tophypotheek. Dat werd van tafel geveegd door de politiek. Nu komt de AFM met een zachter voorstel.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De tophypotheek, door de AFM gedefinieerd als iedere hypotheek die hoger ligt dan de koopsom van de woning, is onze financiële waakhond een doorn in het oog. Mensen kunnen zich daarmee behoorlijk in de vingers snijden. Dat blijkt wel in de huidige financiële crisis: wie de lasten van de hypotheek niet meer kan opbrengen, en daardoor zijn woning moet verkopen, blijft bij een tophypotheek achter met een restschuld. Als de woning tenminste niet zodanig lang geleden is gekocht dat de waarde inmiddels de hypotheeksom heeft ingehaald.

Een algeheel verbod op de tophypotheek kreeg de AFM er niet doorheen bij de politiek. Dat zou immers betekenen dat mensen zonder eigen geld geen woning meer kunnen kopen. Een slechter moment om zo'n regel in te voeren dan nu is er eigenlijk niet. De woningmarkt ligt toch al op zijn gat, alleen starters lijken op het moment nog behoorlijk geinteresseerd om een huis te kopen. Diezelfde starters vallen meestal uit als koper als er een behoorlijke som eigen geld meegebracht moet worden.

Vandaag komt de AFM met een nieuw voorstel ten aanzien van de tophypotheek. Meer lenen dan de aankoopsom van de woning mag daarin wel, maar het hypotheekdeel dat boven de koopsom geleend wordt moet dan binnen 5 tot 7 jaar terugbetaald worden. De beperking zou niet gaan gelden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie en voor kopers met veel eigen vermogen. Verder hoeven extra kosten voor een verbouwing niet meegeteld te worden. Een verbouwing is immers bedoeld om de waarde van de woning te verhogen.

Het gaat hier om een zogenaamde 'consultatie': de AFM nodigt in feite iedereen die er een mening over heeft te reageren op dit voorstel. In deze opzet is het misschien zo gek nog niet. Starters gaan als het goed is toch in eerste instantie voor een hypotheek met NHG. En wie verder in zijn wooncarrière is, doet er goed aan om ófwel geen tophypotheek meer te hebben, ófwel er eigen vermogen naast aan te houden.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: AFM, financieren hypotheek, huizenmarkt, hypotheek, hypotheek advies, hypotheken, tophypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: marcus | Geplaatst op 30 september 2009 om 08:03
Zeer slecht idee, de maandelijkse lasten voor de eerste 5 tot 7 jaar stijgen daarmee bij een gemiddelde woning al snel met € 350,- netto per maand, veel gezinnen kunnen nu al amper rond komen, het ergste aan dit verhaal is wel dat ze de 6% overdrachtsbelasting wel willen handhaven, daar wordt niet over gesproken, dit slokt immers het grootste deel van de kosten koper op. Ze zijn lekker bezig, overigens zijn er helemaal niet veel problemen met tophypotheken, zeker niet in vergelijking met andere landen, het wordt allemaal zwaar overdreven. Met deze maatregel wordt het oversluiten van een hypotheek ook moeilijker dus vele mensen zitten nu met handen en voeten gebonden aan hun huidge bank en kunnen niet meer over naar een andere partij, vrije marktwerking????Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5472
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |