hypotheek offerte vergelijking


Bijleenregeling wordt aangepast

17.09.2009 - In de plannen van het kabinet voor het komend jaar, de op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, zijn geen hele heftige zaken over hypotheken geroepen. Je zou bijna over het hoofd zien dat ze de bijleenregeling willen gaan vereenvoudigen. En dat is nodig ook!

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De bijleenregeling is een 'draak van een regeling' om in de praktijk mee te werken. Daar zijn zo ongeveer alle financieel adviseurs het wel over eens. De regeling lijkt in eerste aanleg vrij eenvoudig. Wanneer je echter te maken krijgt met situaties als echtscheiding, toch niet bepaald zeldzaam, dan wordt de bijleenregeling opeens erg ingewikkeld.

Niet dat de aanpassingen die nu voorgesteld zijn een wereld van verschil zullen maken, maar alle beetjes helpen.

Allereerst zou het verschil tussen starters en doorstromers uit de regeling verdwijnen. Dat is goed nieuws voor de doorstromers. Conform de bijleenregeling zijn de kosten van de hypotheek voor doorstromers niet aftrekbaar mee te financieren. Voor starters wel, wat het geheel nodeloos ingewikkeld en lastig uit te leggen maakt. Dat verschil gaat nu verdwijnen: de financieringskosten mogen straks door zowel starters als doorstromers opgenomen worden in de eigenwoninglening.

Dan de goedkoperwonenregeling. Die zorgt ervoor dat mensen die verhuizen naar een goedkopere woning niet direct last hebben van de bijleenregeling. De overwaarde bij verkoop van de oude woning komt wel in de eigenwoningreserve, maar de eigenwoninglening (de hypotheek waarover de rente fiscaal aftrekbaar is) mag op hetzelfde niveau blijven als voorheen. Als vervolgens de termijn waarvoor de eigenwoningreserve blijft staan verstrijkt, verdampt die eigenwoningreserve vanzelf. Die goedkoperwonenregeling gaat verdwijnen volgens de voorstellen van het kabinet. Ook voor mensen die goedkoper gaan wonen moeten de gerealiseerde overwaarde gebruiken voor de nieuwe aankoop, om de volledige hypotheekrente te kunnen aftrekken.

Tot slot zou de termijn voor de eigenwoningreserve van 5 jaar teruggebracht worden naar 3 jaar. Daarmee ben je dus eerder van de 'fiscale last' van de eigenwoningreserve af. Woning verkopen, overwaarde realiseren, drie jaar huren - en dan pas een andere woning kopen. Alleen dan kun je de overwaarde voor andere dingen gebruiken dan de eigen woning, om daarna de aankoop van een andere woning volledig fiscaal aftrekbaar te kunnen financieren.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: Vereniging Eigen Huis
Tags: hypotheek, koopwoningen, kopen, starters
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Ingrid de Veren | Geplaatst op 27 december 2009 om 15:12
Ik heb in mei 2004 een huis verkocht met een gerealiseerde overwaarde van €60.000,-. Naderhand heb ik een tijdje in het buitenland gezeten en woningen gehuurd. In november 2007 (3,5 jaar later) heb ik weer een woning gekocht en doordat dat viel binnen de 5-jaars termijn heb ik bij de belastingdienst een eigenwoningreserve van €60.000,- opgegeven. Nu lees ik hier echter dat deze termijn wordt veranderd naar 3 jaar. Betekent dit voor mij dat ik voor mijn aangifte 2009 geen eigenwoningreserve meer hoef op te geven?Door: Wiesje | Geplaatst op 06 oktober 2010 om 20:51

wij hebben ons huis verkocht en hebben hier een overwaarde op. Eigenwoningreserve. Ik zou graag willen weten waar ik dit geld het beste op kan storten. spaarrekening of gewone rekening?


Beste Wiesje,


Als je geld hebt dat je niet direct nodig hebt, is het altijd beter om het op een spaarrekening te zetten, en niet op een betaalrekening. Op een spaarrekening is de rente niet hoog, maar altijd meer dan op je betaalrekening. Als je van plan bent een ander huis te kopen, is het wel van belang dat het geld gemakkelijk opvraagbaar is. Vastzetten op een deposito is dan niet aan te raden, tenzij dat deposito vrij opneembaar is bij de aankoop van een woning.


Redactie Hypotheek-Weetjes
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11108
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |