hypotheek offerte vergelijking


Verrassing: huizenprijzen dalen!

22.09.2009 - Het is weer zover: de maandelijkse cijfers over de huizemarkt zijn gepubliceerd door het CBS en het Kadaster. En ze hadden een enorme verrassing voor ons in petto: de huizenprijzen dalen...

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Tsjonge, dat hadden we nou niet verwacht! Natuurlijk dalen de huizenprijzen. Prijsvorming is toch simpelweg een kwestie van vraag en aanbod, in dit geval op de woningmarkt. We weten allemaal dat er een enorm aanbod is, en een erg beperkte vraag. En dan hebben de economielessen ons geleerd wat het gevolg is: de prijs gaat omlaag.

De makelaarsorganisaties sturen graag berichtjes de wereld in dat er tekenen van herstel zijn. Dat het weer drukker wordt met belangstellenden. Wie weet, is dat werkelijk zo. De stap van belangstelling naar koop is alleen in deze markt erg groot.

Starters wachten af tot de prijzen nog lager worden. Geef ze eens ongelijk, zij zijn bang dat ze de woning die ze nu kopen over een halfjaar voor etterlijke duizenden euro's minder kunnen krijgen. Dus die kijken nog even fijn de kat uit de boom. Met het risico dat ze straks niet meer kunnen kopen, als de normen voor hypotheekverstrekking verder zijn aangescherpt.

Bovendien kennen ook starters onzekerheden. Je weet immers nog lang niet waar het naartoe gaat met de crisis. En als jouw werkgever opgedoekt wordt, moet je nog maar zien hoe lang je in staat bent om de hypotheeklasten te betalen. Niemand zit te wachten op een snelle executieverkoop - daar verlies je gewoon teveel mee.

De onzekerheden bij doorstromers zijn nog veel groter. Zij zitten niet alleen met inkomensonzekerheid, maar ook met de verkoop van hun huidige woning.

Maatregelen om de woningmarkt te stimuleren hebben dan ook maar beperkt invloed. Je kunt de NHG-grens wel verhogen, maar als mensen niet durven - dan durven ze niet. Je kunt de hypotheekrenteaftrek wel weer teruggeven na een periode van tijdelijke verhuur, maar daarmee is de woning niet verkocht. Mensen hebben - heel terecht - geen zin in de rompslomp en dubbele lasten van een onverkochte woning. Verhuren levert dan wel financiële verlichting - de rompslomp wordt er alleen maar groter van.

Hebben wij een oplossing? Welnee... het gaat om vertrouwen. Het is een gevoelskwestie die je niet gemakkelijk met algemene maatregelen omdraait. Dus zou het ons niet verbazen als de daling van de huizenprijzen nog wel even doorgaat. Naar voor woningbezitters, prettig voor starters. Uiteindelijk komt de koop van een woning dan binnen het bereik van veel meer mensen - tegen reële prijzen, hypotheken en maandlasten.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: huizenprijs, hypotheek, kredietcrisis, starters
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: rob | Geplaatst op 23 september 2009 om 23:13
U zegt: "Starters wachten af tot de prijzen nog lager worden. Geef ze eens ongelijk, zij zijn bang dat ze de woning die ze nu kopen over een halfjaar voor etterlijke duizenden euro's minder kunnen krijgen. Dus die kijken nog even fijn de kat uit de boom. Met het risico dat ze straks niet meer kunnen kopen, als de normen voor hypotheekverstrekking verder zijn aangescherpt."

Als de normen voor hypotheekverstrekking aangescherpt worden dan zal dat een extra drukkend effect hebben op de huizenprijzen. Die prijzen worden namelijk vooral bepaald door de mate waarin banken bereid zijn om hypotheken uit te geven. Worden banken makkelijker en royaler, dan stijgen de prijzen (zoals de laatste jaren gebeurd is). Als banken daarna moeilijker gaan doen zullen ze als gevolg daarvan weer (extra) dalen. Per saldo maakt het voor starters dan uiteindelijk weinig uit, want enerzijds zijn er de lastigere banken tegenover anderzijds lagere prijzen (op langere termijn). Ze zouden het beste gewoon meer geduld moeten hebben.

Ik vind dit een belangrijk punt omdat juist nu door de belanghebbenden op de woningmarkt grote druk wordt uitgeoefend op starters om zich (vaak met z'n tweeen) tot boven de oren in de schulden te steken (en dat vaak ook nog eens aflossingsvrij). Dit om de huizenmarkt maar tegen beter weten in vooruit te duwen, in het voordeel van de huidige woningbezitters en de andere belanghebbenden, maar in het nadeel van de starters die met een torenhoge schuld komen te zitten terwijl de waarde van het onderpand de komende jaren zal dalen, mede als gevolg van de aangescherpte criteria voor hypotheekverstrekking (maar uiteraard ook de recessie en de discussie over afschaffing van de HRA). Dit met alle gevolgen van dien. (beperkte mogelijkheden voor doorstroming want niks afgelost/ geen overwaarde opgebouwd, restschulden etc...)Door: Jeroen | Geplaatst op 02 december 2009 om 21:03
Rob neemt een helder standpunt in. Het is inderdaad onvoorstelbaar dat de focus van veel organisaties en mensen gericht is op die starter "die maar niet wil"...

Je kunt een kind nog uitleggen dat je niet steeds meer en meer kunt lenen, als het inkomen niet in gelijke mate meegroeit. Ergens gaat zo'n systeem zijn grens bereiken en het lijkt er toch wel akelig veel op dat de huidige situatie trekjes vertoont van het bereiken van die grens. Je kunt met steeds slimmere hypotheekvormen mensen in de verleiding brengen om steeds meer te lenen, maar wanneer een dweil is uitgeknepen, dan betekent dat simpelweg dat er geen water meer in zit.

Uiteraard blijven er bepaalde gegevens bestaan, zoals de groeiende behoefte aan woningruimte. Maar een starter kan nog zoveel behoefte hebben, wanneer hij aan zijn maximale hypotheekbedrag zit, dan is dat zijn maximum. Wanneer er dan zogenaamde stimuleringsfondsen zijn die de strop voor die starter graag nog wat aantrekken door "startersleningen" te verschaffen, dan gaat bij mij het licht uit... Welk doel dient het om dat systeem maar in stand te houden? Het is slechts tijdelijk dat zo'n maatregel een oplossing kan bieden. De verkoopprijzen passen zich aan en het verhaal begint weer overnieuw.

Ik pleit niet voor het ineenstorten van een markt, daar schiet niemand iets mee op. Maar volgens mij zijn er uiteindelijk meer mensen gebaat bij een gezond model. Bij markten horen niet alleen prijsstijgingen, maar ook dalingen. Dat er nu verlies genomen moet worden door sommige partijen is niet leuk, maar helaas is er geen alternatief. De starter nog hoger in de strop hangen zou kunnen, hij kan dan alleen niet meer ademen...
Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 9095
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |