hypotheek offerte vergelijking


Commotie over provisies bij koopsompolissen

20.10.2009 - Een beetje gekke gang van zaken: terwijl DSB Bank onderuit aan het gaan was, werd door de AFM gepubliceerd dat die torenhoge provisies voor koopsompolissen heel gebruikelijk zijn in de markt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Het ontvangen van die hoge provisies is één van de dingen waardoor Nederland zich tegen DSB Bank had gekeerd. Daardoor lijkt het - en zo probeert Dirk Scheringa het ook de wereld in te helpen - heel onterecht dat DSB Bank nu failliet is, terwijl de hele markt zich hieraan schuldig maakt.

Belangrijk hierbij is dat we het totaalplaatje in de gaten blijven houden. Bij het afsluiten van een hypotheek worden verzekeringen geadviseerd. Dat is prima, als de risico's goed geïnventariseerd zijn, en de klant duidelijk in beeld heeft welke risico's dat zijn en wat het kost om die af te dekken. Het gaat daarbij om de risico's van inkomensdaling bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Daar begint het eerste probleem: 'wat het kost om die af te dekken'. Veel, heel veel hypotheekadviseurs, absoluut zeker ook buiten DSB Bank, hebben de klant aangeraden de woonlastenverzekering voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid af te sluiten en daarbij de premie in één keer met een koopsom te voldoen. De maandpremie voor dezelfde verzekering werd door veel adviseurs niet eens aan de klant getoond. Overigens worden overlijdensrisicoverzekeringen door de meeste hypotheekadviseurs wél gewoon met een maandpremie afgesloten, en niet tegen die gewraakte koopsom.

Die koopsom werd dan meegefinancierd in de hypotheek en tegen de klant werd gezegd: die verzekering kost u dan maar .... x euro per maand. Op de plek van de x kwam dan alleen het rentebedrag over de meegefinancierde koopsom te staan.

Onzin natuurlijk! Naast die rente over de koopsom voor die verzekering, ben je ook die koopsom zelf kwijt. Immers, als je de woning in de toekomst verkoopt boek je minder overwaarde dan wanneer die koopsom niet was meegefinancierd. Dat hypotheekadviseurs die polissen graag op die manier verkochten is goed te verklaren: de provisies op dergelijke koopsommen zijn héél hoog. De verzekeraar wilde graag in de buidel tasten met een hoge provisie, aangezien die de klant direct voor een hele lange tijd aan zich gebonden had.

Kortom: ja, heel veel hypotheek adviseurs hebben op deze manier woonlastenverzekeringen tegen koopsom 'aangesmeerd' aan hun klanten, en daar (veel te veel) geld mee verdiend. Toch zijn niet al die adviseurs zo fout bezig geweest als de dames en heren van DSB Bank. Bij de verkopers van Scheringa was het heel gebruikelijk om volkomen onnodige koopsommen te verwerken in een hypotheekadvies, zelfs zonder dat het aan de klant was voorgelegd. Bovendien vaak met als mededeling dat de hypotheek niet door kon gaan zonder die polissen. Met zulke enorme bedragen dat de hoogte van de hypotheek ver, héél ver boven de waarde van de woning uitkwam. En dát is - voor zover wij weten - géén gebruikelijke manier van adviseren bij de meeste hypotheekadviseurs.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: DSB Bank, hypotheek, hypotheek advies, hypotheek afsluiten, koopsompolissen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5720
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |