hypotheek offerte vergelijking


Overheidsingrijpen op hypotheekrente?

27.10.2009 - De Consumentenbond pleit voor overheidsingrijpen op de hypotheekrente. De banken laten hun hypotheekrentes veel te weinig meedalen met de verlaging van het algemene renteniveau. Daarmee wordt de consument ernstig benadeeld, dus wil de Consumentenbond dat Wouter Bos maatregelen neemt.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

De cijfers van het onderzoek van de Consumentenbond kloppen ongetwijfeld. De rente op de geld- en kapitaalmarkt is ontzettend naar beneden gegaan, en de ontwikkeling van de hypotheekrente volgt die lijn niet.

De verklaring is simpel. De meeste banken zitten op dit moment niet heel erg te springen om het verstrekken van hypotheken. Ze gaan de concurrentie met de andere marktpartijen niet aan - waarom zou je, als je geen klanten zoekt? Gevolg is dat de hypotheekrente hoog blijft, als je het afzet tegen de rente op de financiële markten.

De consument heeft hier nadeel van, natuurlijk. Hoe lager de hypotheekrente, hoe fijner dat voor de consument is. Een lagere rente betekent immers lagere maandlasten. Vanuit de positie van de Consumentbond is het dan ook begrijpelijk dat zij pleit voor overheidsingrijpen.

De vraag is echter of dit wel gerechtvaardigd is. Niemand klaagt als de rentemarges van de banken laag zijn door een moordende concurrentie op de hypotheekmarkt. Dan hebben de consumenten voordeel, nu hebben ze nadeel. Dat is een normaal aspect van de vrije marktwerking. Vraag en aanbod, zo werkt het nu eenmaal. Als de banken de hypotheken niet willen uitzetten houden ze de rente hoog. Als ze graag hypotheken willen verstrekken, stellen ze hun hypotheekrente heel scherp.

Moet de overheid op deze marktwerking ingrijpen? Dan kunnen ze net zo goed voor de banken gaan verplichten een door de overheid vastgestelde hypotheekrente te hanteren. En als we toch bezig zijn, zullen we dan meteen de hypotheekvoorwaarden ook maar door de overheid laten bepalen? Misschien moeten hypotheken alleen nog door de overheid verstrekt worden? 

Hoe vervelend het nu ook is dat de rentes niet meedalen, het blijft een beslissing van iedere individuele bank wat ze met haar rentebeleid doet. Ieder ander bedrijf bepaalt ook zelf de marges op de producten die ze verkoopt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: consumentenbond, hypotheek, hypotheekrente, hypotheekrentetarieven, hypotheken, rente, rentetarieven
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: jklein | Geplaatst op 08 november 2009 om 23:30
het is een ondoorzichtig geheel, die hypotheek business in NL.
vandaar al die bemiddelaars
weinig gewone mensen snappen het zelf
de overheid moet duidelijke normen vaststellen, net als in Canada
er wordt gewoon enorm geprofiteerd van de ondoorzichtige situatie, door de verstrekkers van hypotheken en allerlei aanverwante producten.

het is een zooitjeZelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4990
Er zijn 7 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |