hypotheek offerte vergelijking


Fiscale onduidelijkheid over spaarhypotheek

10.11.2009 - De hypotheekrenteaftrek maakt het voordelig om vooral tijdens de looptijd van de hypotheek niet af te lossen, en aan het eind van de looptijd in één keer. Daarom hebben de meeste mensen een spaar- of beleggingspolis, of bankspaarproduct, waarmee kapitaal wordt opgebouwd om het fiscaal zo gunstig mogelijk aan te pakken. Dat zou nog weleens kunnen tegenvallen!

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Daarmee doelen we dan niet op de evenuteel tegenvallende beleggingsresultaten of woekerpolissen met te hoge kosten. Het gaat hier om een fiscale onduidelijkheid, waarover Jos Koets zich als een luis in de pels van de overheid vastbijt. En terecht.

Wanneer je een hypotheek hebt die 30 jaar loopt, en je lost de lening ook keurig na die 30 jaar af uit je spaarpolis (ofzo), dan is er niets aan de hand. De onduidelijkheid zit in de situatie waarin de spaarpolis niet uitkeert in het jaar waarin de aftrek van de hypotheekrente ophoudt (na 30 jaar dus), maar langer doorloopt. Dat kan bijvoorbeeld zo gebeuren wanneer je na een aantal jaren verhuist naar een andere woning en daarbij een hogere hypotheek aangaat.

Cijfervoorbeeldje: je had vanaf 2001 een hypotheek van € 200.000, koopt in 2010 een andere woning, waarvoor je een hypotheek van € 300.000 afsluit. De hypotheekrenteaftrek over de eerste € 200.000 houdt op in 2031, over de nieuwe € 100.000 in 2040. Bij de nieuwe hypotheek heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning, die € 200.000 uitkeert in 2040.

Waar het om draait is de vraag: is de uitkering van de spaarpolis in 2040 nu onbelast of niet? Daarover kan de fiscus op het moment dus gewoon geen duidelijkheid geven! De AFM heeft weleens een uitspraak gedaan, nl dat het wel onbelast is omdat er een hypotheek tegenover staat. Maar.... in de fiscale regels staat dat de maximale belastingvrije uitkering van een KEW beperkt wordt door de hoogte van de eigenwoninglening. En die bedraagt in het bovengenoemde voorbeeld vanaf 2031 nog maar € 100.000, aangezien de aftrek over € 200.000 is vervallen vanwege het verlopen van de 30jaarstermijn.

Het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst voeren hierover nu overleg. Het lijkt allemaal nog zo ver weg, maar als je er tegen die tijd tegenaan loopt dat de uitkering, waarvan je dacht dat die belastingvrij was, opeens belast is... dan ben je ontzettend niet blij. Dus daar mag nu eindelijk weleens duidelijkheid over komen!

Dit is het verhaal in een notendop. Wil je het verder uitgewerkt lezen, kijk dan eens naar dit artikel van Jos Koets zelf, of dit artikel van HarrieJan van Nuenen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheekrenteaftrek, hypotheken, spaarhypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 11415
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |