hypotheek offerte vergelijking


Hypotheekrenteaftrek onduidelijk, maakt dat (nog) uit?

24.11.2009 - Regelmatig komen er zaken naar boven in de huidige regeling rondom de hypotheekrenteaftrek, die fiscaal niet bepaald duidelijk zijn. Maar maakt dat eigenlijk nog wel iets uit?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Twee weken geleden schreven al over een aardig voorbeeld van onduidelijkheid over de fiscale regels rondom de spaarhypotheek. Aangezwengeld door Jos Koets, opgepikt door de media, dus zou het Ministerie van Financiën zich erover gaan buigen. Hoe groot is eigenlijk de kans dat we er ooit nog iets over gaan horen?

Jos gaat onverminderd verder met het naar boven halen van potentiële probleemsituaties. Afgelopen vrijdag in zijn column op IEX ging het over het verdwijnen van de zogenaamde 'goedkoper wonen regeling'. Die regeling is een uitzondering op de bijleenregeling. Volgens de bijleenregeling moet je de overwaarde, die je realiseert bij het verkopen van een woning, in de aankoop van de volgende woning stoppen. Doe je dat niet, dan is de hypotheekrente over de nieuwe hypotheek niet volledig fiscaal aftrekbaar.

Een uitzondering op die regel is dus de 'goedkoper wonen regeling'. Ga je verhuizen naar een woning, waarvoor je minder hypotheek nodig hebt dan voor de oude, dan kun je qua hypotheekrenteaftrek (eigenwoninglening) de oude hypotheekhoogte aanhouden. Die uitzondering gaat nu vervallen, met als gevolg dat je ook bij het verhuizen naar een goedkopere woning (of een situatie van samenwonen, waarbij je voor de helft eigenaar wordt van de nieuwe woning - en dan fiscaal gezien goedkoper gaat wonen) de geboekte verkoopwinst volledig in de nieuwe aankoop moet investeren.

Dat klinkt op zich niet zo heel vreemd, ware het niet dat er een fors probleem kan ontstaan met de fiscale vrijstelling voor de kapitaalverzekering, de spaarrekening of het beleggingsrecht eigen woning (KEW, SEW of BEW). Die vrijstelling wordt namelijk ook bepaald door de hoogte van de eigenwoninglening. Als die verlaagd wordt of vervalt door gerealiseerde overwaarde, kan opeens de situatie ontstaan dat de uitkering niet meer belastingvrij is! Voor meer details verwijs ik je naar de column van Jos Koets op IEX.

De vraag is: moeten we ons hier nu zo druk over maken, of is dat helemaal niet meer nodig? Immers, Wouter Bos gaf vorige week al aan dat de hypotheekrenteaftrek onder het volgende kabinet vast zal sneuvelen. Dat er wel een keer iets zal gebeuren aan de belastingaftrek voor de hypotheekrente, dat is eigenlijk onvermijdelijk. Dat maakt dat al dit soort probleemsituaties dan misschien helemaal niet meer spelen.

Als ze het dan in één keer goed doen hebben we niets meer te maken met al die spannende fiscale regeltjes rondom eigenwoninglening, bijleenregeling, goedkoper wonen regeling, etc. etc. Alhoewel er dan ongetwijfeld weer overgangsregelingen komen met uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen. Pfffff het is ook allemaal niet meer te volgen soms. Professionele adviseurs hebben het er al moeilijk mee, hoe moet het dan te begrijpen zijn voor de consument?

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek, maximale hypotheek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7935
Er zijn 3 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |