hypotheek offerte vergelijking


Is het verstandig om hypotheek boetevrij af te lossen?

30.11.2009 - Veel mensen gaan nu een deel van hun hypotheek boetevrij aflossen in ruil voor lagere maandlasten. Dit wordt mede veroorzaak doordat de spaarrente nu relatief laag is en de beleggingsresultaten geen garantie bieden. Maar is dit wel een verstandige zet?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Bij veel hypotheken is het mogelijk om jaarlijks een deel van de hypotheeksom boetevrij af te lossen. Vaak is dit ongeveer 10 procent van de oorspronkelijke hoofdsom. Wanneer boetevrij aflossen niet is meegenomen in de hypotheek, kan de verstrekker bij eerder aflossen een boete op leggen. Deze boete kan behoorlijk hoog worden.

Wanneer je op dit moment extra spaargeld bezit is het mogelijk om dit geld te investeren of vast te zetten op een spaarrekening.

Bij een spaarrekening staat de rente op dit moment zeer laag, deze bedraagt op dit moment 2 tot 2.5 procent. Wanneer hier een vermogensrendementsheffing van 1.2 procent wordt afgetrokken houd je slechts 0.8 tot 1.3 procent over.

Naar alle waarschijnlijkheid ben je voordeliger uit wanneer je het geld gebruikt voor vervroegd aflossen. Wanneer je namelijk 6 procent hypotheekrente betaald ben je ongeveer 3 tot 3.5 procent (netto) rente verschuldigd. Als er vervroegd wordt afgelost bespaar je dit bedrag.

Je kan het extra spaargeld ook gebruiken voor beleggingen. Het rendement is op dit moment zeer onzeker maar  wanneer je verwacht een gemiddelde winst te maken van 8 procent dan maak je hier het meeste winst op. Zelfs wanneer de vermogensrendementsheffing wordt afgetrokken dan levert dit nog 6.8 procent per jaar op. Of je de 8 procent ook echt daadwerkelijk haalt is niet zeker.

Het is overigens wel interessant om vervroegd af te lossen wanneer je bij verkoop een hogere overwaarde wilt overhouden. Als je vervroegd aflost daalt de eigenwoningschuld en hiermee stijgt de overwaarde. Echter wanneer je het geld op een spaarrekening hebt staan dan ben je niet verplicht om dit in een nieuwe woning te steken.

Daarnaast is het ook zo dat wanneer je geld in je huis stopt, of in stenen. Dan is dit geld niet meer beschikbaar voor de toekomst. Ook bespaar je op de maandelijkse netto woonlasten relatief weinig. Wanneer je met een hypotheek rente van 6 procent 20.000 euro aflost dan bespaar je ongeveer 100 euro per maand. Dit is een netto bedrag van ongeveer 45 euro.

Is het nu verstandig om je extra spaargeld te gebruiken om vervroegd je hypotheek af te lossen? Om deze vraag te beantwoorden speelt het gevoel een grote rol. Wanneer je flexibel wilt zijn of vermogen achter de hand wilt houden is het wellicht verstandiger het geld te zetten op een spaarrekening. Wanneer je liever lage maandlasten wilt is het wellicht een interessant idee.
Check echter van te voren wel hoeveel je boetevrij mag aflossen en wat de procedure is.
 

Auteur: Redactie Hypotheek-Weetjes.nl
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Bron: http://www.z24.nl
Tags: boeterente, geld besparen, hypotheek, hypotheekrente, spaarhypotheek, spaarrekeningen
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (6)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: c.koe | Geplaatst op 10 december 2009 om 14:04
Zefs voor een spaarhypotheek kan dit aantrekkelijk zijn?Door: Martijn Z | Geplaatst op 15 januari 2010 om 14:08
Jammer dat in het artikel met geen woord wordt gesproken over de Bijleenregeling.
Als je de hypotheek deels aflost, is de "overwaarde" van het huis groter als je het verkoopt. Over die overwaarde mag je bij een volgende hypotheek geen rente meer aftrekken. Dit is dus nadelig in het geval je nieuwe huis duurder is dan het oude. Je hebt dan wel wat hypotheekrente bespaard vanaf het moment van aflossen, maar dat weegt volgens mij niet op tegen het feit dat je over datzelfde bedrag geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt.

Anyway, voordat je gaat aflossen is het de moeite waard om dit in je overwegingen mee te nemen. En uiteraard eens te overleggen met een adviseur.Door: Marianne | Geplaatst op 25 januari 2010 om 12:58
Ik heb sinds 2,5 jaar een eigen huis en probeer jaarlijks 10% af te lossen. Daarnaast val ik met mn spaargeld sowieso in de vermogensheffing. Genoeg geld voor onvoorziene zaken dus. Mocht ik ooit groter willen wonen, dan zal ik zeker weer een zo laag mogelijke hypotheek willen. Er is niets dat een mens afhankelijker (en inflexibeler) maakt dan schulden. Als je makkelijk extra kunt aflossen, dan moet je dat vooral doen!Door: AH | Geplaatst op 03 februari 2010 om 22:19
Martijn,
De overwaarde die je hebt op je te verkopen huis, kan je weer steken in je nieuwe huis die duurder is zodat de hypotheek lager wordt, volgens mij is dat niet nadelig.
Ga je huren dan heb je veel geld, zorg er wel voor dat je pas na 5 jaar een woning weer gaat kopen, dan mag je de overwaarde houden.Door: Nick | Geplaatst op 26 februari 2010 om 00:40
Beste AH. De huurregeling is naar mijn weten van 5 naar 3 jaar gegaan. Dus zeker het overwegen waard bij naderend pensioen etc.Door: berend | Geplaatst op 30 november 2010 om 16:15
Ik heb nog 15.000 hypotheek op m'n huis, en zou die eigenlijk wel willen aflossen, dan is m'n huis dus 'vrij'. Maar heeft dit ook consequenties voor de belasting?

BerendZelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 43448
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |