hypotheek offerte vergelijking


Wordt alles weer als vanouds?

03.12.2009 - Opvallend nieuws deze week: Delta Lloyd heeft weer hypotheken in pakketjes doorverkocht. Huh? Was dat niet het probleem waar de hele crisis mee begon?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Wie het ontstaan van de huidige crisis een beetje heeft gevolgd, weet dat de eerste problemen ontstonden in Amerika. Toen noemden we het nog een hypotheekcrisis, en velen (waaronder ondergetekende) onderschatten de mogelijke gevolgen. Hier in Nederland wordt heel anders omgegaan met het verstrekken van hypotheken dan het gekkenhuis in de Verenigde Staten, waar mensen zonder enige inkomenszekerheid torenhoge hypotheken konden afsluiten tegen variabele rentes. Dat móet natuurlijk ook wel een keer misgaan, en dat ging het: de rente steeg, mensen konden hun maandlasten niet meer betalen, woningen moesten verkocht worden. Het aantal gedwongen verkopen steeg zodanig dat de waarde van de woningen sterk daalde, en daarmee kregen de verstrekkers van de hypotheken een probleem.

Of eigenlijk niet de verstrekkers, want die hadden de leningen inmiddels allang doorverkocht aan inversteerders. Securitiseren noemen ze dat: leningen worden in stukken geknipt en in pakketjes verhandeld. Die hypotheekpakketjes leken mooie beleggingsobjecten en dat waren het ook... totdat een groot deel van de leningen niet meer terugbetaald konden worden en ook niet verhaald konden worden door de woningverkoop.

Heel veel banken kwamen in grote problemen, uitgebreide overheidssteun was nodig om ze te redden. En omdat banken over de hele wereld van die hypotheekpakketjes hadden gekocht, beperkte het probleem zich niet tot de Verenigde Staten. Banken vertrouwden elkaar vervolgens niet meer, wilden elkaar geen geld meer uitlenen. Want niemand wist immers wat voor lijken de ander in de kast had. Zo werd de hypotheekcrisis een kredietcrisis.

Een hele tijd was het securitiseren in geen velden of wegen meer te bekennen. Maar nu is Delta Lloyd er dus als eerste in Europa in geslaagd om de oude manier om geld vrij te maken weer op te pakken. Met het doorverkopen van 900 miljoen euro aan Nederlandse hypotheken, om precies te zijn. De investeerders stonden te trappelen om hun geld erin te stoppen! Daarmee lijkt de markt voor verpakte hypotheken weer op gang te komen.

Gaan we dus weer gewoon terug naar de oude situatie? Waarin hypotheken doorverkocht worden en bankiers bonussen krijgen? Dat hoeft ook allemaal niet erg te zijn, als er maar wel lering is getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: Amerikaanse huizenmarkt, Delta Lloyd, hypotheek, hypotheken, kredietcrisis
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 4860
Er zijn 5 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |