hypotheek offerte vergelijking


Gaat overdrachtsbelasting eindelijk verdwijnen?

10.12.2009 - De overdrachtsbelasting is eigenlijk iedereen in de woningmarkt een doorn in het oog. Erg naar dat je bij een aankoop zomaar even 6% moet aftikken, waardoor verhuizen erg duur wordt. Jan Kees de Jager lijkt bereid er iets aan te doen!

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

In het maandelijkse blad dat de je krijgt als je lid bent van de Vereniging Eigen Huis, staat een interview met onze Staatssecretaris van Financiën. Daarin zegt hij niet echt dat er iets gaat veranderen, maar stelt wel openlijk de vraag of het niet beter zou zijn om de overdrachtsbelasting te vervangen door een bezitsbelasting. Een veel lagere belasting, die je verspreid over de jaren zou gaan betalen.

'Op lange termijn zou je best naar de overdrachtsbelasting kunnen kijken, omdat het een belasting op een transactie is die verstorend kan werken,' aldus De Jager. De woningmarkt loopt op het moment nou niet bepaald lekker, en de overdrachtsbelasting kan wel als één van de oorzaken daarvan worden gezien. Je moet immers een fors bedrag 'meebrengen' om een woning te kunnen kopen: de kosten koper. Van die kosten koper maakt de overdrachtsbelasting een behoorlijk deel uit. Daardoor moeten mensen hypotheken afsluiten die ruim boven de waarde van de woning ligt, aangezien ze die bedragen meestal niet zomaar even hebben liggen.

De Vereniging Eigen Huis juicht het omzetten van de overdrachtsbelasting naar een ander systeem natuurlijk toe: 'Bij een afvlakking of daling van de huizenprijzen wordt de 'terugverdientijd' van de overdrachtsbelasting steeds langer en wordt de verhuisbarrière voor potentiële kopers naar verhouding hoger. Vereniging Eigen Huis pleit daarom al jaren voor het verlagen, of beter nog afschaffen van de overdrachtsbelasting,'

Er zijn nog geen concrete plannen, maar wij vragen ons natuurlijk wel af hoe je dat zou kunnen vormgeven. Een doorlopende jaarlijkse bezitsbelasting... hmmm, hebben we niet al een eigenwoningforfait? Niet dat de hoogte daarvan in verhouding staat tot de overdrachtsbelasting, maar het lijkt ons wel logisch om dit met elkaar te combineren. Met dan een ander soort regeling voor onroerend goed dat niet als eigen woning gebruikt wordt. want daar is natuurlijk geen sprake van een eigenwoningforfait of hypotheekrenteaftrek.

Aangezien minister Bos onlangs al riep dat de hypotheekrenteaftrek ongetwijfeld binnen enkele jaren op de schop gaat, kan de overdrachtsbelasting daarin meteen meegenomen worden. Wij zijn benieuwd!

Lees hier het interview met staatssecretaris De Jager in Eigen Huis Magazine.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: hypotheek, hypotheekrenteaftrek, kosten koper, overdrachtsbelasting
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7549
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Financiering te laat: wie is aansprakelijk?

Het rondmaken van een hypotheek lijkt soms eenvoudig, maar er zitten toch een hoop haken en ogen aan. Wat als de financiering achter één van die haken blijft steken? Wie draait er op voor de schade?

Lees verder

Had die DSB hypotheek eigenlijk niet gemogen?

Afgelopen dinsdag kwam Scheltema eindelijk met zijn rapport over de gang van zaken rondom de DSB Bank. Met als belangrijkste conclusie: DSB Bank had nooit een bankvergunning mogen krijgen.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |