hypotheek offerte vergelijking


Zou hypotheekrente veel lager moeten zijn?

16.12.2009 - Dit issue speelt eigenlijk al een hele tijd: de centraal vastgestelde Euribor-rente is enorm laag, maar de hypotheekrente wil maar niet echt dalen. Eerst gebruikten de banken nog als excuus dat de spaarrente ook hoog was, maar dat kunnen ze nu niet beweren. Zou de hypotheekrente veel lager moeten zijn?

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Vanuit de consument bekeken is het heel makkelijk: ja, natuurlijk moet de hypotheekrente veel lager zijn. Als we kijken naar het Euribor-tarief, de rente waartegen banken zelf geld kunnen lenen, zien we dat dit in het afgelopen jaar met maar liefst 3,1% gedaald is. Dit terwijl de hypotheekrente gemiddeld genomen slechts 0,45% lager is geworden. Deze cijfers komen voort uit een onderzoek van Woonnieuws.nl.

Het verschil is overduidelijk. De stelling vanuit consumentenbelang dat de hypotheekrente omlaag moet ook. Toch gebeurt het niet. Waarom niet? Dat is eigenlijk heel eenvoudig: de banken bepalen zelf welke rentetarieven ze in rekening brengen. Als zij de hypotheekrente niet willen verlagen, dan doen ze dat niet.

De crux zit ongetwijfeld nog steeds in de instelling van de banken dat ze niet staan te springen om hypotheken af te sluiten. Balansverplichtingen en risicio's zijn daarvan de achtergrond. En als banken er niet op zitten te wachten om hypotheken af te sluiten, dan zorgen ze er natuurlijk wel voor dat de hypotheekrente die ze vragen niet al te aantrekkelijk is.

Een bank die een forse verlaging van de hypotheekrente doorvoert kan vast en zeker rekenen op een leuke stroom hypotheekaanvragen. Ook in de huidige markt zijn er nog steeds mensen die een huis kopen of een hypotheek oversluiten. Bij echt grote renteverschillen is het overzetten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker immers interessant. Dan maak je de kosten van het oversluiten wel goed met het rentevoordeel.

Maar goed, die enorme verschillen in hypotheekrente zijn er dus niet. Consumenten(organisaties), media en politiek kunnen nog zo hard roepen dat de hypotheekrente omlaag moet: de banken bepalen zelf hun prijs. Het zou wel kunnen betekenen dat er meer onderhandelingsruimte is over de rente, dan voorheen. De marge is tenslotte nogal groot op het moment.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: euribor, hypotheek, hypotheek afsluiten, hypotheek berekenen, hypotheekrente, hypotheken
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 5160
Er zijn 6 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Woonboten onverkoopbaar door hypotheekregels

Wonen op een woonboot, zou het niet geweldig zijn? Dat vrije gevoel van wonen op het water... Maar die woonboot kan ook een soort gevangenis blijken, als deze onverkoopbaar blijkt.

Lees verder

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |