hypotheek offerte vergelijking


Verandering in fiscale behandeling van hypotheken

22.12.2009 - Gaat de hypotheekrenteaftrek verdwijnen? Vast wel een keer. Zover is het nog niet, maar per 1 januari - en dat is het nu bijna - worden er wel de nodige dingen veranderd.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiŽle verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Afgelopen september, vlak na Prinsjesdag, schreven we al over de plannen voor het aanpassen van de bijleenregeling. Op dat moment ging het nog om plannen: de Miljoenennota moest immers nog behandeld worden.

Inmiddels is het duidelijk dat de voorgestelde aanpassingen in de bijleenregeling inderdaad doorgaan. We zetten ze nog even op een rijtje:

  • Termijn eigenwoningreserve wordt verkort van 5 naar 3 jaar;
  • Kosten voor de hypotheek worden ook voor doorstromers onderdeel van de eigenwoningschuld;
  • Goedkoper wonen regeling wordt afgeschaft.

Twee wijzigingen die positief zijn voor de huizenbezitter, eentje die behoorlijk negatief kan uitpakken. Het afschaffen van de goedkoper wonen regeling maakt de bijleenregeling wel gemakkelijker toe te passen, maar financieel niet gunstiger voor degenen die hun eigenwoningschuld kleiner zien worden.

Misschien denk je: ja én, er zijn toch maar heel weinig mensen die gaan verhuizen naar een goedkopere woning? Voor de meesten is de volgende stap in de wooncarrière toch een duurder huis. Dat is op zich waar, alleen vergeet je dan de stap van twee mensen die gaan samenwonen. Die gaan van alleenbezit naar gedeeld bezit, waarbij doorgaans aan allebei de partners de helft van de woning (en dus de schuld) toegewezen wordt.

Wie in zijn eentje een appartement heeft van € 200.000 en samen met zijn partner verhuist naar een woning van minder dan € 400.000, krijgt dus al met 'goedkoper wonen' te maken. Die kon voorheen gebruik maken van de goedkoper wonen regeling, waardoor de nieuwe eigenwoningschuld hoger mocht zijn dan volgens de basis van de bijleenregeling. Die faciliteit komt nu te vervallen.

Is dat eerlijk? Ja, waarom niet? Waarom zou er een uitzondering gemaakt moeten worden voor goedkoper wonen? De bijleenregeling is niet leuk, maar moet stimuleren dat je de gerealiseerde overwaarde investeert in de nieuwe woning. Wij zien geen reden waarom dat niet zo zou moeten zijn voor situaties waarin de nieuwe woning (of het aandeel daarin) goedkoper is dan de vorige. Waarom de uitzondering ooit verzonnen is, dat weten wij ook niet. Dat die nu wordt afgeschaft vinden wij geen gekke beslissing.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (1)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier

Door: Lino Vuskovic | Geplaatst op 27 december 2010 om 15:40
Ik vind de bijleenregeling helemaal niet zo eerlijk. Het aflossen op een hypotheek wordt namelijk met deze regeling niet bevorderd omdat de overwaarde van de woning ook dat deel bevat waarover is afgelost. Mijns inziens zou het eerlijker zijn om de overwaarde cq eigenwoningreserve te berekenen door de verkoopprijs te verminderen met de aankoopprijs. Dat is toch de echte winst? Want laten we wel wezen, sinds wanneer is aflossen op een lening winst?Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciŽle of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7947
Er zijn 0 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Extra aflossen zonder boete

Florius kwam gisteren met een primeur: vanaf 4 juni kun je daar de hypotheek extra aflossen zonder boete. Tenminste, als het geld uit eigen middelen komt.

Lees verder

Hoe heet is de annuÔteitensoep?

Een heftige politieke week ligt achter ons. Eerst het opstappen van Wilders uit het bezuinigingsoverleg - en de daardoor veroorzaakte val van het kabinet. En op donderdag de halleluja-stemming door het Kunduz-akkoord. Ook halleluja voor de huizenkoper?

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |