hypotheek offerte vergelijking


Hele dure huizen krijgen minder hypotheekrenteaftrek

29.12.2009 - Zo af en toe wordt er een fiscale maatregel toegepast die maar weinig aandacht krijgt. Je zou denken dat dit niet aan de orde is als het gaat om de aftrek van hypotheekrente, maar toch lijkt dat nu zo te zijn.

Indicatie van uw maximale hypotheek.
Bruto jaarinkomen: *  
Bruto jaarinkomen partner:  
Jaarlijkse financiële verplichtingen:  
 
Indicatie van uw hypotheek maandlasten
Hypotheekbedrag: *  
Rentepercentage:  
Looptijd:  
 
Maak een hypotheek vergelijking
Hypotheekbedrag: *  
Gezamelijk bruto jaarinkomen:  
 

Even ter opfrissing: de hypotheekrenteaftrek leidt tot een negatief 'inkomen uit de eigen woning'. Hoe krom het ook klinkt, we hebben geen aftrekpost voor de eigen woning, maar een negatief inkomen. Allereerst wordt er immers een bedrag bij ons inkomen opgeteld, dat afhankelijk is van de waarde van onze woning: het eigenwoningforfait. Daarna mogen de betaalde hypotheekrente en eventueel gemaakte kosten voor de hypotheek van dat eigenwoningforfait afgetrokken worden. Met als resultaat een negatief inkomen uit eigen woning. Positief kan niet eens: dan krijg je een aftrekpostje wegens 'geen of geringe eigenwoningschuld', met dank aan de Wet Hillen.

Dat eigenwoningforfait, daar wordt maar weinig aandacht aan besteed. Dat is niet gek: het zijn relatief kleine bedragen die meestal in het niet vallen bij het bedrag aan aftrekbare hypotheekrente. Toch - of misschien wel juist daarom - is er de laatste jaren al een paar keer iets gewijzigd in dat eigenwoningforfait.

Tot en met 2008 was er een maximaal bedrag ingesteld voor het eigenwoningforfait, dat stond als we het goed hebben op € 5.500. Nu moest je daarvoor een woning hebben met een WOZ-waarde van € 1.000.000, dus niet veel mensen hadden ermee te maken. Degenen met dergelijke dure woningen hadden relatief gezien een voordeel: ze hoefden nooit meer dan die € 5.500 aan eigenwoningforfait bij te tellen. Per 1 januari 2009 is die begrenzing verwijderd.

Per 1 januari 2010 wijzigt de tabel voor het eigenwoningforfait wéér. Dit keer wordt er niet iets verwijderd maar toegevoegd: een extra regel onderaan de tabel. Al tijden is het percentage niet aangepast, ook nu niet. Voor woningen die meer waard zijn dan € 75.000 (bijna alle woningen dus) bedraagt het eigenwoningforfait 0,55% van de WOZ-waarde.

En nu is die € 75.000 niet meer het laatste bedrag in de tabel. Het tarief van 0,55% blijft gelden, maar dan voor woningen tot een waarde van € 1.010.000. Wie een duurder huis heeft, betaalt over het meerdere 0,8% aan eigenwoningforfait.

Stel dat je een woning hebt met een WOZ waarde van € 2.000.000. Dan werd tot en met 2008 een eigenwoningforfait berekend van € 5.500, in 2009 was dat € 11.000 en per 2010 gaat dat verder omhoog naar € 13.475. Een hoger eigenwoningforfait betekent per saldo een lagere hypotheekrenteaftrek.

Moeten we medelijden hebben? Ach... wie in zo'n kapitaal pand woont behoeft meestal geen medelijden - in ieder geval niet financieel. Hun aftrek zal ongetwijfeld volledig in de 52% schaal van de inkomstenbelasting vallen, waardoor ze toch al meer profiteren van de hypotheekrenteaftrek dan Jan Modaal. Kunnen ze dat hogere eigenwoningforfait waarschijnlijk best handelen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.
Ook uw bericht op deze site? Klik hier
Tags: belastingvoordeel, fiscale aftrekbaarheid, hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek
Gevonden met de volgende zoekwoorden:

Reacties (0)

Zelf een reactie plaatsen
Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden geweigerd. E-mail adressen worden versluierd opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
Naam:*

E-mail:*

(wordt niet geplaatst)

Reactie:*
 

Print deze hypotheek pagina.


Info over dit nieuwsbericht

Aantal keer bekeken: 7266
Er zijn 4 tags gerelateerd aan dit nieuwsbericht.

Die schimmige variabele hypotheekrente

Bij een variabele hypotheekrente zou je denken dat het systeem wel duidelijk is: de rente kan elke maand veranderen, in lijn met de ontwikkeling van de algemene rentestand. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Lees verder

Voordelig schenken voor verbouwing of aflossing

Per 1 januari 2010 is de Successiewet behoorlijk veranderd. Bij schenkingen is er nu een verhoogde vrijstelling, als ouders hun kinderen geld geven voor de aankoop van een woning. Dat geld mag in de toekomst ook gebruikt worden voor een verbouwing, en voor aflossing van de hypotheek.

Lees verderCopyright © Hypotheek-weetjes.nl 2004-2012

Links |  Disclaimer |  Privacy |  Contact |  Hypotheek  |  Sitemap  |  RSS hypotheek nieuws |